Пак откриха чума: 24 000 животни подлежат на умъртвяване

24 000 животни подлежат на умъртвяване

Ново огнище на африканската чума по свинете у нас.

Този път е засегнат голям свинекомплекс в село Никола Козлево, Шуменско. В него се отглеждат 24 000 прасета. След втората положителна проба, на място са пристигнали изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните и прокуриста на засегнатия холдинг.

След два часа в Шумен започва и заседание на областната епизоотична комисия. Около свинекомбината вече са определени трикилометрова предпазна и десеткилометрова наблюдателна зони. Към този час изявление по телефона, за NOVA направи само прокуристът Цветан Илиев.

„Тепърва предстоят срещи, разговори и дискусии с БАБХ. Ние изцяло ще се съобразим с техните решения, препоръки и насоки. Всички 24 000 животни ще бъдат умъртвени. Това е решението на БАБХ, това изискват и европейските директиви. Това не е нещо уникално, което се случва за нашата страна”, коментира той.

„Повече от 2/3 от свинското месо, което се потребява в България е от внос, така че основният ценообразуващ фактор за нашата държава не е нашето производство, а е това какво се случва с цените на свинското месо по света”, каза още Илиев.

Източник: Petel.bg