Папа Франциск предупреди: Хитлер може да се завърне!

Папа Франциск направи предупреждение към света, че голямата вълна на популизъм, която ни залива и надвисналата опасност от политически кризи, може да доведат на власт нов Хитлер.

Той направи своя коментар в интервю за испанския вестник Ел Паис (El Pais), цитиран от „КРОСС“ , докато Доналд Тръмп се заклеваше като президент на САЩ.

Папата се застъпи за Доналд Тръмп, като каза, че е още твърде рано да бъди съден. но заклейми използването на стени и бодлива тел с цел недопускането на чужденци на територията, имайки предвид оградата, която американският президент ще строи с Мексико.

„Не ми харесва да съдя хората предварително. Ще видя какво прави и тогава ще имам мнение“, коментира папата относно новоизбрания американски президент.

Той бе попитан какво мисли за надигащия се популизъм в Европа и САЩ.

„Кризите предизвикват страх. Според мен най-очевидният пример за европейски популизъм е Германия през 1933 г. Тя е разбита, има нужда да се изправи, да намери идентичността си, лидер, някой способен да я възстанови и ето го – млад мъж на име Адолф Хитлер, който казва „Аз мога, аз мога“. И всички германци гласуват за Хитлер. Хитлер не краде властта – неговите хора гласуват за него и след това той унищожава своите хора“, отговори той.