Папата в снощната си пасхална проповед: Корупцията, егоизма, отчаянието и новите хоризонти

„ние можем да привикнем да живеем с гробницата“
„да се съборят всички стени, които продължават да ни заключват в нашия безплоден песимизъм, в нашите грижливо изградени кули от слонова кост…“

Пасхалната проповед от снощи (различна от днешната му литургия) на папа Франциск предизвика оживени коментари в медиите по цял свят със своето неочаквано съдържание.

Давам превода, който й направих:
ВЕЛИКДЕН бдение В свята нощ
Проповед на Негово светейшество Франциск
Ватикана базиликата
Света събота, 15 април 2017 г.

„А като се мина съботата, на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба. ( Матей 28: 1).

Ние можем да си ги представим как са вървели по пътя си … Те са вървели като хора, които отиват в гробище, с несигурни и уморени стъпки, като тези, на които им е трудно да повярват, че това е начинът, че всичко приключи. Можем да си представим лицата им, бледи и разплакани. И техният въпрос: нима наистина любовта е умряла?

За разлика от учениците, жените присъстват – така, както са присъствали, както Учителя издъхна на кръста, както са присъствали с Йосиф от Ариматея, когато е бил положен в гроба. Две жени, които не са избягали, които са останали непоколебими, които са се сблъскали с живота такъв, какъвто е и които знаеха горчивия вкус на несправедливост.

Виждаме ги там, пред гроба, изпълнени с тъга, но също толкова неспособни да приемат, че нещата трябва винаги да завършват по този начин.

Ако се опитаме да си представим тази сцена, можем да открием в техните лица безброй други лица – лицата на на толкова майки и баби, лицата на децата и на младежите, които понасят тежкото бреме и болката на толкова нечовешка несправедливост.

В лицата на тези две жени виждаме отражението на лицата на всички онези, които разхождайки се по улиците на нашите градове, изпитват болката на крайната нищета и мизерия, породени от експлоатацията и търговията с хора. Ние също така можем да видим отражението на лицата на онези, които се сблъскват с презрението, защото са имигранти, лишени от родина, дом и семейство.

Ние виждаме лица, чиито очи говорят за самота и изоставяне. Техните лица отразяват лицата на жените, майките, които плачат, виждайки живота на своите деца, погребан под масивната тежест на корупцията, която ги лишава от техните права и потъпква техните мечти и стремежи.

Ежедневните актове на егоизъм разпъват на кръст и след това погребват надеждите на хората. Парализиращата и безплодна бюрокрация стои на пътя на промените, спирайки ги. В скръбта на тези две жени се отразяват лицата на всички онези, чието човешко достойнство е разпнато.

Лицата на тези две жени отразяват много други лица, сред които може би и вашите, и моето. Както и те, ние също може да почувстваме, че трябва да вървим докрай и да не се смиряваме с това, че всичко трябва да завършва така.

Вярно е, че ние носим в себе си обещанието и сигурността на Божията вярност. Но лицата ни също носят белези от рани, на неправилни постъпки – наши и чужди, на усилия и битки. В сърцата ни ние знаем, че нещата могат да бъдат различни, но почти без да забележим това, ние можем да привикнем да живеем с гробницата, макар и с неудовлетвореност.

Още по-лошо, дори можем да се самоубедим, че това е законът на живота и да приспим съвестта ни с подобни форми на бягство, които служат само да отслабят надеждата, с която Бог ни е дарил. Така че често ние ходим като онези жени – по пътя между желанието на Бога и мрачното отчаяние. Не само Учителят умира, но и надеждата умира с него.

„И внезапно стана голям трус“ (Матей 28: 2).

Неочаквано, тези жени усещат силен тласък, който разтърсва земята под краката им. За пореден път някой е дошъл да им каже „Не се страхувайте“ , но сега добавете „Той възкръсна, както обеща!”

Това е посланието, което поколение след поколение ни предава тази свята нощ: „Но не се страхувайте, братя и сестри; защото той възкръсна, както обеща!“

Животът, който смъртта унищожи на кръста, сега се събужда и пулсира отново (вж Романо Гуардини, Господ , Чикаго, 1954 г., стр. 473).

Чрез сърцето на Възкръсналия Господ ни предоставя като подарък нов хоризонт. Туптящото сърце на Възкръсналия Господ ни предоставя на нас и на свой ред от нас се иска да го дадем като преобразяваща сила, като закваска на новото човечество.

При възкресението Христос не само отмества камъка от гроба, но той иска също така да се съборят всички стени, които продължават да ни заключват в нашия безплоден песимизъм, в нашите грижливо изградени кули от слонова кост, която ни изолират от живота, в нашата импулсивна нужда от сигурност и в безграничните ни амбиции, които могат да ни накарат да подкопае достойнството на другите.

Когато първосвещеникът и религиозните водачи в съглашателство с римляните са вярвали, че те биха могли да се пресметнат всичко, че последната дума е била казана и само остава да се приложи, Господ изведнъж се взривява, нарушава всички правила и предлага нови възможности. Бог още веднъж идва да се срещне с нас, за да създаде и утвърди нова епоха, епохата на милосърдие. Това обещание присъства от самото начало. Това е Божията изненада за верните му хора. Радвайте се! Скрити в рамките на вашия живот семена на възкресението са предложение за живот, готов да бъде пробуден.

Това е, което тази нощ ни призовава да проповядваме: пулса на Възкръсналия Господ. Христос е жив! Това е, което съживи крачките на Мария Магдалена и другата Мария. Това е, което ги накара да се върнат бързо обратно – да кажат новината. ( Матей 28: 8).

Това е, което ги накара да изоставят печалната си походка и мъката в очите им. Те се върнаха в града, за да се срещнат с останалите.

Сега, след като тези две жени сме посетили гроба, аз ви моля да се завърнем с тях в града. Нека всички да повторим нашите стъпки и да променим изражението на лицата ни. Да се върнем с тях да кажем новините! … Във всички тези места, където гробът изглежда да е като последна дума, където смъртта изглежда като единствен изход. Да се върнем да обявим, да споделим, че е истина: Господ е жив!

Той е жив и той иска да възкръсне във всички тези лица, в които са погребани надежда, зарити мечтите, скрито достойнството. Ако не можем да позволим на Духа да ни води по този път, тогава ние не сме християни.

Нека тръгнем! Нека да си позволим да се удивляваме от тази нова зора и от уникалност, която единствено Христос може да даде.

Можем ли да си позволим нежността и любовта му да ръководят стъпките ни? Можем ли да си позволим биеното на неговото сърце да съживи слабостта на сърцата ни!

Превод: Григор Лилов