Парното поевтинява с 14% след като Бойко се появи на бял кон и нахока КЕВР

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че цената на парното и топлата вода ще намалее средно с 14% от 1 юли в сравнение с 1 юли 2019 г.

За София намалението ще е с 15%, предаде dnes.bg.

„Хората трябва да бъдат спокойни“, подчерта той и допълни, че паниката била предизвикана от „изкривена информация“.

Беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно с 22% по-висока цена. Когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестваща годишна цена, обясни Иванов. По думите му разминаването дошло от сравнението с месец май 2020 г.

Прогнозната годишна цена за топлинна енергия трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. Той обясни и че търсенето през зимата на природен газ ще се увеличи, което означава и по-висока цена.

Брифингът беше неприсъствен, но шефът на комисията отговори на писмени журналистически въпроси.

За момента само 6% от абонатите в София можели да бъдат отчитани дистанционно, затова нямало как цената да се променя месец за месец. Иванов прогнозира, че това ще бъде възможно към 2027 г.

Шефът на КЕВР беше категоричен, че в мандата си комисията е спазвала законите и подзаконовата нормативна уредба и е работила в интерес на обществото.

Думите му бяха свързани и с казаното от премиера Бойко Борисов по-рано днес, че мандатът й е изтекъл и се обмисля смяна.

Иванов подчерта, че изборът на нов състав зависи от парламента, но след изявлението на премиера очаквал ускоряване на процеса. Мандатът на сегашния състав е изтекъл на 2 април.

За финал на брифинга пред камерите, Иванов се пошегува, че това може да се окаже последната среща.