Партийният модел е отживелица, който изчерпа съдържанието си

Живеем във времена, в които всеки ден, някъде се чува оглушителен шум от експлозиите на свободния човешки ум. Всеки ден се появяват безброй мобилни приложения в услуга на потребностите ни. Всеки ден усещаме вихъра на нелимитираните умове, които прескачат като армия скакалци над огромни информационни територии. И всеки един търси достатъчно благодатна, но и приемлива среда за развитие на иновации и бизнес.

Промяната ще е глобална. Предстои ни един Гигантски скок в човешката и технологична еволюция. Познавателните способности и човешкото съзнание се разширяват по подобие на Вселената. И, когато говорим за политическите процеси, които не стоят встрани от надстройките на този исполинов преход, разбираме че промишленото производство на нови и нови партии в световен мащаб вече е тотален архаизъм и препъникамък за логична и разбираема комуникация между научното познание, индустрията и политиката. Диалогът е невъзможен при бурен рефлекс на феномените и форматирани политически послания от миналото.

В момента мнозина умове все още не могат да разберат, че новото, което пробива бетона на клишетата на партийната система, изобщо няма да се побира в контекста на разбирането за „политика“. Политиката е твърде остаряло понятие за човешки взаимоотношения в обществото. Гражданите вече са по-изобретателни при търсене и предлагане на решения и са далеч по-отговорни от политиците. Това ни дава да разберем, че потенциалът на целомъдрието на хората е синтезиран в новите механизмите за управлението на света, посредством настъпващата четвъртата технологична революция.

Партийният модел е отживелица, който изчерпа съдържанието си за възможно регулиране на обществено-икономическите мрежи в световния организъм. Хората вече имат ресурс да се самоуправляват. Ние сме на прага на мощен технологичен скок, на стремителен ръст на възможностите, които ще ни позволят да си изберем най-добрите дигитални обществени защитници – надградено ниво политици, които ще заредим с необходимата програма на ценности, паведение и разбирания, за да се поддържа здрава, динамична и в непрекъснат интелигентен растеж структурата на обществото.

Представете си времената, когато „Интернет на нещата“ вече започва да превзема и облекчава територията на активностите на човешкото съществуване. Представете си шеметните открития, позволяващи да четем човешки мисли и намерения. Представете си комичният начин на правене на политика в България днес и въртенето в кръг в ерата на Неолитната революция. Представете си, че докато нашите депутати и партийци в момента се учат да правят разлика между компютър и пишеща машина, в този момент в чилийската пустиня Атакама се извършва строителството на Гигантския Магеланов Телескоп, който ще бъде най-големият в света.

Така учените вече ще могат да получат повече информация за черните дупки и другите естествени космически обекти, намиращи се извън Слънчевата система. Гигантският Магеланов Телескоп ще спомогне и за изучаването на древните галактики и като цяло за произхода на Вселената. С негова помощ ще могат да бъдат открити и повече екзопланети, т.е. годни за живот поради сходството си със Земята и потенциален нов дом на човечеството в по-далечно бъдеще.

Намираме се във време, в което е повече от наложително да направим гигантски скок над трапа, отворен между старите догми на форматираните умове и еволюционните нужди на поколенията.

Цвета Кирилова, Сдружение Азбукари