Патриотите с остра декларация заради намесата на Турция във вътрешната политика на България

Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ излезе с декларация във връзка с недопустимата намеса на Република Турция във вътрешната политика на България. Призивът за защита на националните интереси е адресиран до президента на Република България Румен Радев и служебния министър-председател Огнян Герджиков.

Пълен текст:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на

„Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“

във връзка с недопустимата намеса на Република Турция във вътрешната политика на България

Ние, „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, се обръщаме към президента на Република България Румен Радев и служебния министър-председател Огнян Герджиков с категоричното настояване да предприемат спешни мерки за прекратяване на недопустимата намеса на Турция във вътрешната политика на България.

Поздравяваме коалиция „Реформаторски блок – Глас Народен“ за изразената позиция по темата и призива европейските сили за сигурност да бъдат разположени на турската граница. Ние, „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, припомняме, че това е наша борба от години. В рамките на няколко месеца проведохме две срещи с Министерство на външните работи с категоричното настояване за активност на дипломатическо ниво спрямо Турция.

В тези разговори ние нееднократно поискахме турският посланик в България Сюлейман Гьокче да бъде изгонен заради неспирната намеса и агитация за протурската партия ДОСТ. Тези негови действия започнаха преди повече от година, когато заедно с Лютви Местан той направи обиколка по местните структури на партията, с което наруши дипломатическия протокол. Неговите изказвания, както и появата му в предизборен клип на въпросната партия, нееднозначно насаждат неоосманската идея и прокарват открито антибългарска политика в страната ни.

Преди няколко дни турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу призова българските граждани в южната ни съседка да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ.

В медиите бяха разпространени красноречиви цитати, като например следния: „Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България“.

Мюеззиноглу обеща също, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната. По-късно в изказвания на официални турски представители страната ни беше напомнено османското минало и прозвуча „препоръка“ да пазим правата на малцинствата.

Ние, „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, за пореден път подчертаваме, че това е антибългарско и неприемливо от дипломатическа гледна точка поведение. Отново питаме кога ще бъде отзован посланикът на България в Турция г-жа Надежда Нейнски, която с бездействието си и некомпетентната си намеса, колкото и малка да е тя, работи против интересите на страната ни.

Ние, „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, настояваме гласуването да се извършва само в българските посолства и консулства извън страната. Това е наше настояване от първия момент, в който се обсъждаха промените в Изборния кодекс.

С оглед на ескалацията на намесата на Турция в България и ЕС, ние от „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ настояваме президентът Румен Радев и служебният министър-председател Огнян Герджиков чрез външно министерство да изискат отмяна на решението на ЦИК за разкриване на секции в Турция извън посолствата и консулствата.

Затова:

1. Категорично сме против отварянето на допълнителни секции в Турция. Настояваме президентът и служебният министър-председател да инициират нормативна промяна, свързана с това изискване, включително и на методическите указания от 10 март т.г. за провеждане на избори извън България.

2. Настояваме отново гласуването в Турция да бъде ограничено само в дипломатическите ни представителства. Така ще се осигури контрол. Това не е репресивна мярка, а е мярка в името на демокрацията и човешките права, които в момента се погазват в Турция.

3. Настояваме също да не бъде допускано дописването на избиратели, които не са подали заявления в сроковете, определени от Изборния кодекс.

4. Настояваме българската полиция и силите за сигурност да не допускат т.нар. изборен туризъм, който е запазена марка на протурските партии в България. Така ще се избегнат тежки провокации.

Ние, „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, отново открито заявяваме, че ако не бъдат разрешени тези проблеми и държавата не предприеме съответните мерки за прекратяване на турската намеса в българската външна политика, ще блокираме границата, за да спрем автобусите с „доброволни гласоподаватели“, които вече започват да прииждат от южната граница.

Демонстрацията на безпардонност от страна на Турция е не само към България, но и към целия Европейски съюз. Заплахите на Ердоган за едностранно денонсиране на Споразумението за бежанците и умишлено пускане на хиляди нелегални мигранти в Европа е стъпка към желаното от Анкара панислямско възраждане и транснационален ислямизъм. Изброените факти са достатъчна причина за предприемане на дипломатически разговори на най-високо държавно ниво.

София, 14.03.2017 г.

Валери Симеонов

Волен Сидеров

Красимир Каракачанов