Павлова: Има ли друга партия освен БСП в която има депутати обвинени за купуване на гласове?

В служебното правителство на Огнян Герджиков имаше двама вицепремиери, които единствено събираха дискредитиращи папки.

Това бяха действията в сферата отбрана и здравеопазване.

Този коментар направи по Нова телевизия министърката за европредседателството Лиляна Павлова по повод одита за управлението на ВМА от подалия оставка здравен министър Николай Петров.

Павлова не назова имената на двамата вицепремиери. В правителството Герджиков вицепремиер и министър на отбраната беше Стефан Янев, а вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев. „Не мога да кажа, от кого е съставена папката срещу ген. Петров, но тя беше съставена от служебното правителство“, коментира още Павлова.

„Много уважавам ген. Петров и като човек, и като медик и като министър, който за няколко месеца успя да стартира реформи. Решението му да подаде оставка е морално, той е морален човек. Когато има обвинения, оставката дава възможност на компетентните органи да си свършат работата. Ако правиш реформи и всеки ден ти казват, че срещу него има разследване, това би дискредитирало усилията на правителството“, коментира още министърката по темата.

„Борисов винаги е канил в екипа си експерти, нещо което невинаги се е харесвало на партията. Но проф. Петров се ползва с пълната подкрепа на ГЕРБ“, каза още Павлова. Тя подчерта, че прокуратурата не е намерила доказателства срещу Петров в папката, подготвена от служебното правителство.

Министърката на европредседателството коментира и срещите на вицепремиерката с този ресор в служебния кабинет и зам.-шеф на БСП Деница Златева с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов преди съставянето на третия му кабинет. Тогава Борисов предлагаше на Златева да остане на поста си и в правителството на ГЕРБ. Във вторник бе изнесена информация, че на тези разговори Деница Златева е твърдяла, че лидерката на БСП Корнелия Нинова иска да провали председателството на ЕС.

„Не съм присъствала на срещите на Децица Златева в централата на ГЕРБ. Тя твърди че е посещавала централата в камеството си на вицепремиер. Говорих на път насам с премиеа Бойко Борисов. Неговата реакция я знаете. Първо като джентълмен не е коректно той да коментира срещите. Второто е, че поканата му към Златева е била ясната заявка още тогава, че искаме национално съгласие по важните теми като се започне с най-важната – председателството. Неговата воля е да има устойчивост и приемственост, а не коалиция с БСП. Да покажем, че в България опозиция и управляващи могат да работят заедно по националните приоритети. Не мога да кажа дали Златева е признавала, че Нинова иска да провали председателството, не съм присъствала“, каза още Павлова.

Министърката нападна БСП, че се занимава с пиар кампании за дискредитация и омаскаряване на ключови фигури от ГЕРБ. „Има ли друга партия освен БСП в която има депутати обвинени за купуване на гласове? Срещу тях още не са взети мерки. Когато има проблем ГЕРБ отстранява хората и се самопречиства, а в БСП тези хора остават. Те ли ще се борят с корупцията?“, каза Павлова.

Източник: Епицентър.бг