Павлова: Постигнахме самочувствие за българите, че сме достоен пълноправен член, че нашият глас има значение, че ни уважават

Изминалата седмица бе изпълнена с много горещо теми, които бяха обсъждани по време на европредседателството ни.

Лидерската среща ЕС- Западни Балкани беше важна исторически.

Всеки дойде със своите проблеми и приоритети, а си тръгнаха по-сплотени.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Постигнатото в София може да се обобщи така: Резултатите за българските граждани – самочувствие, че сме достоен пълноправен член, че нашият глас има значение, че ни уважават. Може все още да сме далеч от желания европейски стандарт, но сме на прав път. За правителството е добра оценка за свършената работа. За Западните Балкани – оптимизъм, за лидерите това е обединение. Те си тръгнаха от София заедно. Всички казаха не бързайте, има дълъг път да се извърви, но посоката е вярна“, обясни Павлова.

„Същността на ЕС е съюз, в който да си помагаме, който ни помага и обединява. Европа е различна, тя не е такава каквато беше. Никога не сме обещавали лесни решения и бърз път. Първият пробив бе това че всички заедно говорехме – едни си проговориха, седнаха на една маса. Това показа, че успяхме, постигнахме целта“, подчерта министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Убедена съм, че всички ще запомнят срещата в София, защото приятелството е път, по който трябва да вървим всеки ден. Една година по-късно ние имаме ясната подкрепа, визия и пътят напред. Преди това темата я нямаше в дневния ред на Европа изобщо“.

„Западните Балкани получиха ясен знак, че са част от Европа. Няма колебание дали да бъдат приети в съюза, а кога. Те направиха първата стъпка тук в София“, заяви Лиляна Павлова.

„Оценките, които получихме през последните дни са красноречиви. Остава още много работа, която трябва да свършим до 1 юли.

Благодаря на всички, които помогнаха за организацията и провеждането на председателството. Благодарение на всички тези хора, ние показахме, че София е един красив и спокоен град. Благодаря и за търпението на гражданите през последните дни, но всичко си струваше“, обобщи Павлова.

Източник: Епицентър.бг