Пенсионерите се вдигат на национален протест пред Парламента

Българските пенсионери излизат днес на втори национален протест пред Народното събрание, заради безразличието на управляващите към техните проблеми.

Протестът ще се проведе докато продължава обсъждането на проектобюджета за 2019-та година.

Късно вчера парламентът прие приходната и разходната част в бюджета на фонд „Пенсии“ за следващата година. Всички пенсии ще са с 5,7% по-високи не от началото на годината, а от 1 юли. Тогава е и датата, когато се вдига таванът на пенсиите. Минималната заплата ще бъде увеличена с 50 лева и ще стане 560 от 1 януари. „За“ гласуваха 105 народни представители, 52 бяха „против“, а 14 се въздържаха.

Възрастните хората са възмутени от пренебрегнатите им искания за осъвременяване на пенсиите, бързо нарастване на минималната пенсия и закон за възрастните хора.

През лятото инициативен комитет на пенсионерските организации започна да събира подписи в подкрепа на петиция за увеличаване на пенсиите, отпадане на тавана за всички пенсии и изработване на закон за възрастните хора. През септември петицията беше обсъдена на заседание на социалната комисия в парламента, а след това стигна и до заседание на бюджетната комисия. Нито едно от исканията на пенсионерските организации обаче не е взето под внимание.

„Изразяваме възмущението си от отношението на народните представители, които са избрани основно с гласовете на пенсионерите. Защото знаете, че пенсионерите са най-съвестните избиратели. Куци, сакати, но отиват до урната с надежда, че ще изберат някой, който ще защитава техните интереси“, казва ген. Васил Върбанов от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Източник: Фрог нюз