Пенсионерите в Македония с 206 евро минимална пенсия, безплатни лекарства и лечение

Македонските пенсионери ще получат поредното си увеличение на пенсиите, което е около 670 денари. Това увеличение прави македонската минимална пенсия 12 600 денара или 206 евро. По този начин пенсионерите в Македония стават с най-добрия стандарт на живот на Балканите.

Новината идва от македонското интернет издание „Вечер“. В него се пояснява, че преди декември месец тази година повече от 300 000 пенсионери в Македония ще получат поредното си увеличение на пенсиите с 670 денари.

Изданието коментира, че увеличението не е малко, като пенсионерите в Македония са с най-добрия стандарт на живот на Балканите. Тези от тях, които получават минималната пенсия за страната, която е 12 600 денари или 206 евро, имат право на редица безплатни привилегии. Всички македонски пенсионери на минимална пенсия имат право на безплатен превоз за градския транспорт, безплатно здравеопазване и безплатни лекарства, независимо колко са скъпи.

Македонската минимална пенсия е най-висока на Балканите, а цените в Македония са в пъти по-ниски от тези в България.

За разлика от Македония в България минималната пенсия е 160 лв. или около 80 евро. С такава нечовешка пенсия оцеляват 608 000 пенсионери, които нямат безплатните привилегии, като на македонските пенсионери. Един български пенсионер няма право на безплатен градски транспорт, а да не говорим за безплатни лекарства. Средно българският пенсионер плаща по 50-60 лв. на месец за лекарства.