Пентагонът изчисли: Русия вероятно е загубилa половината си танкове

Русия вероятно е загубила половината от основните си бойни танкове и е изразходвала по-голямата част от прецизно насочваните си оръжия във войната, която се превърна в „огромен стратегически провал“ за Кремъл.

Toва заяви във вторник Колин Кал, заместник-министър на отбраната на Пентагона по въпросите на политиката, цитиран от CNN.

„Путин се провали“, заяви Кал пред група репортери в рамките на проекта „Медии и национална сигурност“ на университета „Джордж Вашингтон“ във вторник. „Русия ще излезе от тази война по-слаба, отколкото е влязла.“

Кал заяви, че Русия е понесла „десетки хиляди жертви“ от началото на войната през февруари, което е „с порядъци“ повече, отколкото Съветският съюз е понесъл в Афганистан.

„Те вероятно са загубили половината от основните си бойни танкове в цялата руска армия“, каза Кал.

„Те са затрупали повече от 80% от сухопътните си сили в Украйна. Изразходвали са по-голямата част от прецизно управляемите си боеприпаси в Украйна, а санкциите и контролът върху износа ще ги затруднят много да възстановят армията си до вида, в който е изглеждала преди войната.

„Путин влезе в тази война, опитвайки се да унищожи Украйна като независима, суверенна и демократична държава. Той не успя и това няма да се промени. Суверенната, независима, демократична Украйна ще пребъде“.

Кал отбеляза, че има значителна двупартийна подкрепа за Украйна занапред, но как изглежда тази подкрепа и какви са военните нужди на Украйна занапред, може да се промени.

Източник: dnes.bg