Пентагонът в готовност за ядрен удар. САЩ вдигнаха „самолет на Страшния съд“ във въздуха!

Пентагонът е в бойна готовност!

В сряда се е състоял полет на един от американските „самолети на Страшния съд“, предназначени да бъдат използвани и по време на ядрен конфликт.

Това е Boeing E-4B, наричан още Национален въздушен оперативен център, чийто личен състав се осигурява от Стратегическото командване на САЩ.

Министерството на отбраната на САЩ нито потвърждава, нито отрича информацията. „Ние по правило не обсъждаме своите въздушни операции“, отговориха от Пентагона.

Военното ведомство няма да разкрива никаква допълнителна информация за това, заяви служителят на пресслужбата на Пентагона Том Кросън пред кореспондента на ТАСС.

Не мога да дам никаква информация за този полет. Както можете да си представите, въоръжетиге сили на САЩ всеки ден изпълняват многочислени мисии, използвайки различни видове летателни апарати по различни причини. Ние по правило не обсъждаме своите въздушни операции“, отбелаза Кросън.

Данните за полета на самолета Boeing E-4B, който вероятно е излетял от базата „Райт-Петерсън“ в щата Охайо, бяха разпространени в Twitter. Източник е ресурсът за следене на движението на някои видове военни и граждански самолети CivMilAir.

Самолетите, които играят ролята на Национален въздушен оперативен център, са наричани от американските медии „самолети на Страшния съд“, тъй като са предназначени да бъдат използвани включително по време на ядрен конфликт.
Те се намират под прякото командване на Комитета на началник щабовете (КНЩ) на Въоръжените сили на САЩ. Личният състав за оперативния център се осигурява от Стратегическото командване.

„За оказване на пряка подкрепа на президента, министъра на отбраната и КНЩ, поне един E-4B … по всяко време, 24 часа седем дни в седмицата, се намира в състояние на бойна тревога на една от многобройните подбрани бази в света, с екипаж, който следи развитието на събитията в глобален мащаб“, пише в справката на ВВС на САЩ за този вид самолети.

В нея се уточнява, че тези самолети „са защитени от последствията на електромагнитен импулс“ и употребата на ядрено оръжие от страна на вероятния противник. Те са снабдени с най-съвременно оборудване за връзка, могат да бъдат зареждани във въздуха и побират на борда си до 112 души.

Превод и редакция: Епицентър.БГ