Песков: Европа трябва да „изтрезнее от американския бърбън“

Оправянето на отношенията между Русия и Европа все още е възможно, но това ще стане само когато последната „изтрезнее от американския бърбън“ и се отърве от влиянието на САЩ.

Това заяви в събота говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Винаги има решения. От всяка конфронтация, от всяка трудна ситуация винаги има изход“, заяви Песков пред руски медии.

Отношенията между Русия и ЕС обаче едва ли ще се подобрят в близко бъдеще, призна той. Москва очаква това да се случи само когато Европа осъзнае, че тя, а не САЩ, е отговорна за собствената си съдба, добави той.

„Когато европейците малко изтрезнеят от американския бърбън и когато най-накрая осъзнаят, че трябва сами да се погрижим за съдбата на нашия континент, Европа, а може би дори и Евразия, тогава това ще се случи – това не е въпрос на близкото бъдеще – но тогава ще дойде време за преоценка на нашите отношения“, заяви Песков.

И без това обтегнатите отношения между Москва и ЕС се влошиха, след като в края на февруари Москва започна мащабна военна офанзива в Украйна. Европа реагира с масирана вълна от нови антируски санкции, насочени срещу финансовия и енергийния сектор на Русия и прекъсване на връзките за пътуване.

Източник: 19min.bg