Песков: На целия свят ще му е интересно да научи какво са правили биолабораториите на САЩ в Украйна

Кремъл се надява, че ще успее да изясни ситуацията около биолабораториите на САЩ в Украйна.

На целия свят ще му бъде интересно да научи с какво именно са се занимавали те, увери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Тази тема, разбира се, е много важна. И е важна за целия свят. Да се надяваме, че ще успеем да изясним какво са правили тези учреждения, които са функционирали на територията на Украйна и експлоатацията на които фактически се е осъществявала от американски специалисти“, каза представителят на Кремъл на брифинг за журналисти в сряда.

По мнението на Песков „навярно на целия свят ще му бъде интересно да разбере и узнае с какво да се занимавали тези учреждения“. Той уточни, че съответните данни могат да бъдат разкрити своевременно.

По-рано официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков съобщи, че по време на специалната военна операция са били разкрити факти за екстренно унищожаване от киевския режим на следите на реализирана на територията на Украйна военно-биологическа програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ. По думите му от сътрудници в украйнските биолабораторий е получена информация за екстренно унищожаване на 24 февруари на свръх опасни патогени: причинителите на чума, сибирска язва, тулеремии, холера и други смъртоносни болести.

По-късно представител на САЩ е подтвърдил наличието на биологични изследователски обекти в Украйна.

РИА Новости предаде по-рано, че заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд е казала, че в Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Киев и Вашингтон обаче работят за предотвратяване на това натрупаните там материали да попаднат в ръцете на руските сили.

Превод и редакция „Епицентър“