Песков: НАТО е инструмент за конфронтация, затова Русия е загрижена от всякакво разширяване на този алианс

НАТО е инструмент за конфронтация, затова Русия е загрижена от всякакво разширяване на този алианс.

Това каза пред журналисти в сряда прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроса дали Руската федерация е загрижена за евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, предава ТАСС.

„Разбира се, всяко разширяване на НАТО тревожи Русия. НАТО не е институция за развитие, НАТО е инструмент за конфронтация“, подчерта Песков.

Русия не преговаря със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност от позиция на силата, няма и не може да има място за ултиматуми, заяви представителят на Кремъл.

„Просто ситуацията достигна толкова критична точка по отношение на общоевропейската сигурност и по отношение на националните интереси на страната ни, които са неразделна част от Европа и архитектурата на европейската сигурност, че не можем, за съжаление, да се поколебаем. по-нататък и ние трябва конкретно да отговорим на тези опасения, които бяха изразени“, поясни Песков.

Руската федерация не би искала да „излива заплахи и ултиматуми“, подобно на американските официални лица, на фона на продължаващите преговори с НАТО и Съединените щати.

„Не бихме искали като американските служители да бомбардираме със заплахи, ултиматуми, да предвиждаме висока цена, кой какво ще плати. Ако водим преговори, ние ги водим културно, ние сме отворени за този диалог, нашите дипломатите са запазили дипломатическите традиции въпреки тежката ситуация. Ние все още предпочитаме първо да говорим, а след това да оценяваме и да правим прогнози“, каза говорителят на Кремъл.

По думите на Песков, Русия би искала първо да преговаря с НАТО и САЩ и след това да дава оценки.

Източник: Епицентър.бг