Песков: Преговорите за Украйна трябва да се водят със САЩ, тъй като Киев действа „по заповед отвън“

Преговорите за Украйна трябва да се водят преди всичко с Вашингтон, тъй като Киев действа „по заповед отвън“.

Tова каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

„Очевидно е, че решаващият глас принадлежи на Вашингтон. Невъзможно е да се говори за нещо, например с Киев“, каза говорител на Кремъл в интервю за канала „Россия-1“ в предаването „Москва. Кремъл. Путин“ на журналиста Павел Зарубин.

Песков обясни, че „има президент в Киев, легитимният президент на Украйна г-н Зеленски, възможно е да се постигнат някакви споразумения с него въз основа на опита от март, но тези споразумения не струват нищо, тъй като по нареждане отвън те могат да бъдат незабавно отменени.“

„Съответно, най-малкото трябва да говорите с някого, плюс с неговия вдъхновител, лидер и така нататък“, подчерта говорителят на Кремъл.

ТАСС припомня, че Русия и Украйна проведоха преговори през март. Както Песков отбеляза по-рано, тогава текстът на споразуменията всъщност беше готов, беше постигнат много труден баланс, но след това внезапно украинската страна „изчезна от радара“, заявявайки нежеланието си да продължава преговорите. Тогава руската страна обърна внимание, че това е станало явно по нареждане на Вашингтон.

По-рано президентът Владимир Путин подчерта, че позицията на Украйна за преговорите с Русия се е променила в момента, когато руските войски се изтеглиха от Киев. На 4 октомври Зеленски наложи решението на Съвета за национална сигурност и отбрана, че е невъзможно да се преговаря с Путин.

Източник: BIG5