Песков: Ситуацията по линията за контакт в Донбас е „много плашеща“, има множество провокации от страна на Украйна

Ситуацията по линията за контакт в Донбас е „много плашеща“, има множество провокации от страна на въоръжените сили на Украйна.

Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от TACC.

„Нашата реторика (за Донбас) е просто абсолютно конструктивна“, каза говорителят на Кремъл, отговаряйки на съответния въпрос. „Ние не се опитваме да представяме желаното за реалност. За наше съжаление реалността по линията на контакт е много плашеща, извършват се провокации от въоръжените сили на Украйна, те не са единични, а многобройни “..“

Отговаряйки на въпрос относно предложението на ръководителя на украинската делегация Леонид Кравчук от 1 април да се въведе „спазване на пълно и всеобхватно прекратяване на огъня“, Песков подчерта, че Русия „не е страна в конфликта“. „Примирието се отнася до онези страни, които се намират по линията на контакт“, каза прессекретарят на руския президент.

Ситуацията в Донбас ескалира на 26 март, когато четирима военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна бяха убити в околностите на село Шуми. Киев обвини за това Народната милиция на Донецката народна република (ДНР). В Донецк те отрекоха своето участие в обстрела. По-късно от Народната милиция на ДНР заявиха, че украинските военни са били загинали от взрив от мина при изследване на минни полета.

По-рано Песков заяви, че Кремъл изразява загриженост, че украинската страна може да предприеме провокативни действия в югоизточната част на Украйна, които биха представлявали заплаха от гражданска война. В сряда пълномощният представител на Руската федерация в Контактната група за уреждане на конфликта в Източна Украйна Борис Гризлов нарече позицията на Киев по въпросите на сигурността в зоната на конфликта в Донбас безотговорна и цинична, предаде Фокус.

Източник: 19min.bg