Песков: Ударите по анексираните територии ще са акт на агресия срещу Русия

Русия ще приеме ударите срещу своите нови територии от страна на Украйна като акт на агресия.

Toва заяви днес прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

„Няма да е нищо друго”, каза говорителят на Кремъл в отговор на въпрос дали ударите на Украйна по новите територии ще бъдат възприети като акт на агресия срещу Русия.

Освен това е необходимо да се установят точните граници на два украински региона, които Русия възнамерява да анексира, но над които нейните сили все още не са установили пълен контрол.

„Донецката и Луганската народни републики са признати от Русия в границите от 2014 г. Що се отнася до териториите на Херсонска и Запорожка област, трябва да се уточни, не мога да отговоря на този въпрос в момента“, заяви Песков.

От 23 до 27 септември в самообявилите се Луганска и Донецка народни републики, както и в Херсонска област и в части от Запорожка област се проведоха референдуми за влизане на тези региони в състава на Русия.

Късно снощи руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на Херсонска и Запорожка област за независими територии.

За днес е насрочена церемонията по подписването на договор за влизането на Донецка и Луганска народни републики, както и на Запорожка и Херсонска области в състава на Руската федерация.

Междувременно международната общност заяви, че няма да признае резултатите от проведените незаконни референдуми.

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес резолюция, осъждаща референдумите за анексиране на няколко окупирани от Русия региони в Украйна, съобщи настоящият председател на съвета – Франция.

Текстът ще осъди референдумите, които Западът определи като „фалшиви“, и ще поиска от държавите членки „да не признават никакъв променен статут на Украйна и задължаване на Русия да изтегли войските си от Украйна“, заяви американският пратеник Линда Томас-Грийнфийлд.

Източник: dnes.bg