Пет години митниците работели с пробитата система БАЦИС

Българската акцизна централизирана информационна система е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

В студиото на „Тази сутрин” той посочи, че само за 6 месеца от системата са изчезнали около 300 000 транзакции. Това са стотици милиони левове.

Темата стана актуална покрай вота на недоверие срещу правителството. „За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години”, посочи Делчев. Той допълни, че приетата с недостатъци система е струвала на икономическите оператори 150 млн. лв („Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на горивата”), а след това и още пари в хода на нагаждането на системата.

По думите му ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите. „Много години ние в разговори с Агенция „Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана – казваха ни „Няма такова животно”, разказа Делчев.

Така в крайна сметка браншовата организация сезирала главния прокурор, а той – ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса – в системата могат да влизат както митничари, така и ИТ специалисти от поддръжката. Всички те можели да заличават транзакции без да оставят следа. Всяка транзакция може да бъде влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз.

Източник: Епицентър.бг