Петков: Този път ще имаме 121 депутати. Хората усетиха, че за тези 7 месеца ние направихме ужасно добри първи стъпки

Снимка: БНЕС

Този път ще имаме 121 депутати.

Хората усетиха, че за тези 7 месеца ние направихме ужасно добри първи стъпки.

Да, абсолютната промяна ще отнеме повече от 7 месеца, но първите стъпки са факт. На Капитан Андреево се случи реална промяна и спряхме пестицидите да влизат в кухнята на българите. Насочихме 2 млрд. лв. към младите семейства и пенсионерите, вместо да отидат в джоба на осем човека. Социалните мерки също бяха безпрецедентни, включително и това, че цената на тока не се качи. Мисля, че хората видяха, че посоката е правилна, първата стъпка е добра и сега следващата ни задача е да си довършим работата“.

Това казва бившият премиер Кирил Петков пред в. „24 часа“.

На въпроса дали е доволен от работата с БСП Петков казва следното: Да, имахме разлика в идеологиите за някои неща, но това, което казваха, че ще направят, го правеха. И имахме предвидим партньор. Те не ни изненадваха, не бяха задкулисни. Съвсем нормално е да имаме разлики. Но е много важно в една коалиция тези разлики да са ясни, да е ясно на базата на какви принципи са и да можем да стигнем до консенсус. И това го направихме неведнъж с БСП.

С “Има такъв народ” беше точно обратното – от реториката “ние сме най-добрите ви съюзници” до “ще ви падне правителството, ако не ни дадете еди-какви си поръчки в МРРБ”.

Този тип изненади и задкулисие доведоха, че ние вече не знаехме с кого говорим. Аз все още не съм сигурен дали в ИТН сме говорили с хората, които вземаха решенията. Със сигурност Балабанов не беше човекът, който взема решенията, със сигурност и Тошко Йорданов не беше. Слави Трифонов също не съм сигурен, че беше човекът, който вземаше финалните решения. И там ние не знаехме кой ни беше истинският партньор. Докато с БСП знаеш – сядате с Корнелия Нинова, тя има изпълнителен съвет и знаеш какви са действията и какви са различията.

Според него България се намира „точно на европейските нива на инфлацията“.

По отношение на незаконния арест на Бойко Борисов Кирил Петков казва следното: „Докато този главен прокурор е там, където е, всеки арест на Бойко Борисов ще бъде неправилен и незаконен“.

В отговор на въпроса какви грешки е направил Кирил Петков заявява: „Аз лично виждам като грешка, че всяка партия си имаше нейно министерство. С това искахме да покажем, че всеки носи отговорност за действията си. Това се оказа грешка, защото трябва да има контрол. И взаимният контрол става с размяна на зам.-министрите като минимум. Това ще е промяна, която ще направим в сглобката на бъдеща коалиция“.

Източник: Епицентър.БГ