Петков обяви кампания с набиране на средства за боеприпаси за Украйна

Дарителска кампания за набиране на средства за боеприпаси за Украйна обяви премиерът Кирил Петков.

Той даде старт на инициативата си с пост във „Фейсбук“.

Първото дарение е от самия Петков. Той дава една своя работна заплата. Премиерът призова всеки българин да последва примера му и също да дари една своя заплата, пише standartnews.com

„Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия“, пише премиерът в социалната мрежа.

Той допълва, че като премиер ще продължи да работи за единна позиция на България на базата на информиран избор. „Военната помощ не е задължително в една от двете крайности – не е само снаряди или каски. Нека разберем истинските нужди на Украйна“, допълва Петков.

„Докато достигнем този политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси“, допълва още Петков.

Петков открива публична кампания за набиране на пари, които после ще бъдат предоставени на украинското правителство. „Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е „Фейсбук“ постовете да се превърнат в средства за Украйна“, казва премиерът.

Той допълва, че страните, които изпращат военна помощ за Украйна, не са въвлечени във война. Това са Германия, Франция, Италия, Полша, Нидерландия, Австрия, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Румъния, Норвегия, Хърватска, Чехия, Ирландия, Литва, Люксембург, Естония, Словения, Словакия, Кипър и Латвия.

В края на публикацията той дава дарителска сметка, на която всеки може да дари с призив „Една заплата за Украйна“.

По-рано през деня вицепремиерът Корнелия Нинова изпадна в задочен спор с бившия премиер Бойко Борисов относно продажбата на оръжия в страната ни. Според лидера на ГЕРБ България изнася такива към Украйна неофициално, но Нинова отрече.

Източник: standartnews.com