Пирин почерня, прокуратурата се намеси (ВИДЕО)

Близо 16 000 дка изгорели гора, треви и храсти, 20 км засегната площ, между 12 и 15 милиона лева ще струва възстановяването на гората и 50 години време, за да изглежда както до обедните часове в четвъртък, когато пламна пожарът в Кресненското дефиле.

Това е равносметката на четвъртия ден от борбата със стихията. Два вертолета на армията помагат в гасенето, както и стотици пожарникари, военни, доброволци, разказва Нова тв.

Изгоря гора на 50-60 години. Очаква се до края на деня огънят да бъде напълно потушен. Остава един проблемен участък и той е тъй нареченият Крив тунел и местността Скалата. Ситуацията край Кресна е овладяна от всички посоки, екипите на място продължават гасителните работи, съобщи на редовен брифинг вътрешният министър Валентин Радев.

Той обобщи и актуалната обстановка в страната, като подчерта, че само за днес служителите на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са се отзовали на 202 пожара, три от които са горски и отново призова за внимание с боравенето с огън през идните дни.

В телефонен разговор с главния прокурор Сотир Цацаров станало ясно, че по случая с пожара край Кресна ще работи Окръжна прокуратура – Благоевград, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Районът, в който стихията продължава, е вертикален и скалист, поради което на практика и е невъзможно човешка сила да гаси огъня. Именно затова са били предприети две мерки – гасенето да се подпомага с хеликоптер, а специална група алпинисти да решат как и откъде би могла да се атакува скалата.

Хората на място – близо 400 души днес, казват, че половината планина е унищожена. Стана ясно и че седем къщи са изгорели в района на кресненските села Стара Кресна и Ощава при пожара в Кресненското дефиле. Три от тях са били постоянно обитавани, а останалите са се ползвали за вили. Към момента е възстановено и електричеството.

Източник: Епицентър.бг