Пламен Орешарски: Има две стенограми от срещите при президента Плевнелиев за КТБ

Стабилността на банковата система в случая с КТБ бе съхранена, това бе важното, всеки друг вариант щеше да е много по-тежък за страната. Днес разсекретяването на стенограмата от съвещанието при президента Плевнелиев няма да повлияе на останалите банки, мина много време оттогава.

Това каза пред БНТ бившият премиер и бивш финансов министър Пламен Орешарски.

Той уточни, че срещите при президента Росен Плевнелиев през 2014 година заради КТБ са били повече от две, но две са официализирани в рамките на КСНС. Орешарски се надява Радев да даде достъп и до двете стенограми, той като те имат пряка връзка една с друга.

Според него, целта на атаката срещу банката тогава е била да свали правителството му. „Но това така или иначе щеше да стане, такива бяха обстоятелствата”, допълни бившият премиер. Орешарски подчерта, че нямало да разберем кой знае колко неща, защото на тези срещи се говорело интституционално. Но пък ще разберем защо КТБ не е била преструктурирана, а фалирана.

Това може да стане ясно от втората стенограма, където обект на разговор е бил проектът на централната банка и на правителството за преструктуриране на КТБ по модел, одобрен от ЕК.Това е било необходимо, за да не попаднем в обсега на държавните помощи, каза Орешарски. „Спасението на банковата система дойде от сполучливите действия на ценралната банка и на кабинета по отношение на осигуряване на ликвидна подкрепа, която не беше използвана или беше използвана само за една банка. Но достъпът до такава ликвидна подкрепа не беше одобрен от ЕК и това действаше въздържащо върху спекулациите относно състоянието на банковата система“, заяви бившият кандидат-президент, подкрепен от ДПС.

Орешарски попита защо по време на неговото правителство е имало протести срещу спасяването на кворума в парламента от „Атака”, а сега тази партия е в управлението, няма никаква обществена реакция.

Той си пожела да не разбираме никога защо се е кандидатирал за президент на последните избори. „Имам причини и сега да мисля, че нашата държава предстои да мине през сложни периоди“, загадъчно каза той.

Бившият премиер се обяви за влизането на България в еврозоната и замяната на лева с евро. Очаква се до получим добра оферта от еврозоната, каза Орешарски и подчерта, че я очаква с интерес. Орешарски припомни, че България е 2/3 и повече подготвена за членство в еврозоната заради фиксирания курс. Шоковете при влизане в еврозоната за нас ще бъдат далеч по-меки. Според него няма да има двойно поскъпване. Щяло да има само „известно поскъпване“ и някои закръгляния. „Няма да има апокалипсис, двойно поскъпване или нещо подобно. Поскъпване ще има, някои ниски стойности ще се закръглят, например една стока ако е 75 евроцента, може да стане 1 евро”,смята Орешарски.

Според него, дори да приеме еврото, България няма да промени статуса си в Европейския съюз-страната ни няма сериозна тежест, защото сме икономически слаби и последни в съюза. „В доклада на ЕК за България е притеснително това, че ни препоръчват да подобрим събираемостта на данъците, макар че премиерът говори обратното-че сме го направили”, каза още Орешарски. Той посочи, че най-притеснителното в доклада за икономическото състояние на Евросъюза е това, че ако погледнам докладите от миналата и тази година, става ясно, че сме страна с икономически дисбаланси.

Орешарски бе категоричен, че няма видими подобрения в икономическата обстановка в страната и това е особено притеснително за следващите години.

„Стоте дни на Румен Радев изминаха, не бих могъл да кажа нещо критично, но пък нямаше и изяви, по които да съдим неговите намерения и схващания. Сега мога да оценя като положително свикването на съвета за сигурност”, смята бившият премиер и кандидат за президент на последните избори.

Източник: Епицентър.бг