Плащаме 3 милиарда лева, ако прекратим договорите с американските централи

България трябва да заплати 3 милиарда лева неустойка, ако развали договорите с двете американски централи ТЕЦ „Марица“ 1 и 3.

Отделно трябва да покрием невъзстановяемите щети на двете централи, ако Брюксел се произнесе, че сме им предоставили нерегламентирана държавна помощ.

Втората сума не се знае към момента, в момента се изготвя методика за изчислението й. Това обясни пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова след блицконтрол в енергийната комисия, предаде Канал 3.

Тя подчерта, че това е само хипотетично. „Аз много се надявям да не се стигне до подобен сценарий, в който НЕК и държавата да плащат неустойки и сме предприели мерки за взаимноизгодно решение за двете страни“, коментира тя по повод процедурата на ЕК по сигнала на КЕВР от края на 2013 г. за съмнение за предоставяне на нерегламентирана държавна помощ.

„Тази процедура, която върви в ЕК, не мога да прогнозирам в какви срокове ще приключи. Участваме активно в този диалог, предоставяме необходимата информация. Надявам се този въпрос да приключи абсолютно благоприятно и за двете страни“, каза министърката. По-рано тя отговори същото и на въпрос, зададен от соцдепутата Таско Ерменков, като уточни, че преговорите от края на 2015 с ЕК се водят от финансовото министерство и БЕХ. Към момента не ми е известно становище на ЕК, уточни тя.

„Ако ЕК се произнесе по този сигнал и каже, че е налице нерегламентирана държавна помощ, то тогава процедурата предвижда тази неправомерна помощ да бъде възстановена, а след това да заведем регресивен иск срещу тези, които са я получили. Това е схемата“, обясни министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова уточни още, че към момента нямаме информация за продажбата на ЧЕЗ от чешката държава, проведена е тръжна процедура, в която са участвали и няколко български фирми.

Не стои на дневен ред въпросът държавата да си изкупи обратно ЕРП-то, отговори тя на въпрос на Жельо Бойчев. БСП призоваха България да си върне ЧЕЗ, защото не смята, че чешката държава ще се погрижи по-добре за ел.компанията от българската държава.

Пред журналисти енергийната министърка съобщи още, че се надява до края на българското председателство да се състои официалният старт на проекта за газовия интерконектор с Гърция.

Изтоник: Епицентър.бг