Плевнелиев: Аз си тръгвам с високо вдигната глава. Срещу мен воюваха всякакви руски тролове

„В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Аз си тръгвам с високо вдигната глава, след един тежък мандат във вътрешнополитически и във външнополитически план. Вярвам, че държах добре държавното кормило и България е стабилна днес“.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в „Панорама“ по БНТ.

Той пожела на новоизбрания президент Румен Радев да си тръгне накрая на мандата, като него – с високо вдигната глава.

Росен Плевнелиев се похвали, че допринесъл за това България да стои днес стабилно на фона на световните драми. Той каза, че не бил готов да работи в условията на ниската ефективност в държавата и даде за пример Германия, където страната била подредена. Сравнявайки Германия с България, Плевнелиев добави, че в страната ни липсвали прозрачните неща, но той се бил потрудил и ги добавил и при нас.

„Аз бях предприемач, министър, кризисен мениджър и знаех всичко за българската икономика. Знаех как да отварям врати и това ми помогна. Зададох посоката за енергийна ефективност и диверсификация. Днес българите са свободни да избират своя доставчик на ток. Зададох посоката за дългосрочно планиране“, каза Плевнелиев.

Относно Русия той каза, че тя дестабилизирала съседите си и по този начин заплашвала мира. Русия трябвало да дава пример, като правилата трябвало да важат за всички, включително и за нея.

„Срещу мен воюваха всякакви руски тролове. Воюваха и Станишев, Местан и Орешарски, когато бяха на власт“, коментира той.

Той предупреди, че не трябва да губим председателството на Европейския съюз, защото това ще бъде голям национален срам.