Плевнелиев: България постигна огромен успех с „Фолксваген“

България ще продължи преговорите с „Фолксваген“, за нас процесът не е приключил.

Това каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) и председател на автомобилния клъстер след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Плевнелиев поясни, че автомобилният клъстер е създаден през 2012 г.

„През 2012 г. в автомобилостроенето в България работеха 30 компании. Те имаха оборот от 2 млрд, борят на заетите беше 9 хил.“, посочи той.

„Днес в автомобилостроенето работят над 60 хил. човека, броят на компаниите е 230, оборотът е над 10 млрд. лева. Безспорно това е една от най-динамично развиващите се индустрии в България, успехът е факт, но ние сме амбициозни да постигнем повече“, заяви Плевнелиев.

„По-важното от срещата днес – по казуса за „Фолксваген“. До тук България постигна огромен успех. Ние дойдохме да благодарим за всичко, което правителството направи. Никога досега не сме стигали толкова далеч в мечтите и амбициите си в България да се случват толкова стратегически инвестиции. Това, че сме на финала със страна като Турция е огромен успех за България“, отбеляза той.

„Научихме много, разбрахме много, имаме амбицията да продължаваме напред. Това, че Турция е избрала да продължи да преговаря преференциално, това не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерн на „Фолксваген“ и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави. Постигнахме много, това, че сме на финала и победихме държави като Унгария, Словакия, Румъния, Сърбия, е огромен успех. Продължаваме да бъдем активни и да работим заедно – достойно и на всички фронтове“, добави бившият президент.

Източник: Епицентър.БГ