Плевнелиев: Гордея се, че съм първият български президент, който се опълчи на Путин

„Гордея се, че съм първият български президент, който се опълчи на руския президент“.

Това заяви отиващият си президент Росен Плевнелиев в прощалното си слово, цитиран от Канал 3.

Той определи мандата си, като труден, но успешен и подчерта, че е преминал през парламентарни кризи, ниско доверие в институциите и множество протести.

„Много неща се случиха за първи път в моя мандат, списъкът е много дълъг. Аз съм първият президент, свалил публично доверието си от правителство. Първият, който си тръгна с партията, която го издигна, първият въвел дългосрочното планиране в държавата. Бях първият президент, който не назначи нито един агент на ДС за посланик или служебен министър“, се похвали той.

Хвалбите му продължиха, като той се похвали и, че е първият български президент избран за личност на годината в чужда държава (става дума за Украйна).

Той не изпусна и да се похвали, че се е опълчил на руския монопол на газ, като бил осигурил доставка на газ от алтернативен източник.

„Аз бях президент, но и кризисен мениджър, вероятно съм най-атакуваният български президент, в много минути бях сам. Няма да правя политическа партия, ще бъда патрон, ментор, лидер, преподавател, съветник, ще работя с политическите партии, ще следя внимателно политиката. Ще работя и в САЩ, и в Германия, и в Полша, и в Брюксел, и в Германия, и в Турция, оставам активен, но надпартиен. Ще бъда готов и да отида на барикада, ако бъде поставен под въпрос европейският път на България“, се закани Росен Плевнелиев.

Той обяви, че обичал Русия, но правел разлика между руския народ и руския президент. Позицията му спрямо Кремъл не го правила ястреб, а политик със собствена позиция.

„Не пестях критиките си към Путин за водената политика за преразпределение на сфери на влияние. Това е много опасна политика“, каза настоящият президент.

Росен Плевнелиев се закани, че ако България работи разделена в ЕС, ще има риск от непризнаване на изборите, ще се провалим и ще се превърнем в периферия на съюза, алармира той.

Той не пропусна да се похвали, че през неговия мандат икономиката ни живнала.

„Отчитаме ръст от 3,6%. Дефицит няма. Здравната каса вече не е на минус. НЕК видимо се оздравява. Приходите и броят на туристите са рекордно високи. Имаме рекордно ниски лихви и върху кредите на гражданите“, допълни той.