Плевнелиев: Левски ни завеща да изградим европейска демокрация. Той затова отдаде живота си

България няма как да просперира в режим на популизъм и криворазбран национализъм.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по официалното откриване на паметник на Васил Левски във Военната академия „Г.С.Раковски“, предаде агенция „Фокус“.

„Инвеститорите няма да дойдат в една държава на олигархия, задкулисни зависимости и език на омразата. И обратното – светът ще ни уважава, а България ще просперира затова, че българите са толерантен, просветен и почтен народ, създал правова държава“, заяви държавният глава.

„Една чиста и свята република, в която правилата важат за всички, а институциите работят с лице към хората и раздават справедливост. Зависи от всеки един от нас да изградим демокрация от европейски тип и социална отговорна икономика, в която човешките права и свободи и върховенството на закона са над всички“, посочи той.

„Това ни завеща да постигнем и Левски. За такава България мечтаеше и отдаде живота си Апостола на свободата. Дълбок поклон пред светлото му дело“, добави президентът Росен Плевнелиев.

На церемонията присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, ген. Михо Михов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание и председател на инициативния комитет за изграждане на паметника, генерал-лейтенант от резерва и зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов, генерал Константин Попов – началник на отбраната на България , кметът на район „Оборище“ Васил Цолов, народни представители и министри, представители на държавна и местна власт, военни лица и десетки граждани./Епицентър.бг