Плевнелиев лобира: F-35 може да води бой с 8 други самолета! Защо ви е „кобрата на Пугачов“?!

Аз съм за изтребител, който освен да може да лети, да може и да стреля. Да може да защити националния суверенитет на България. На F-16 можете да закачите всичко, а на „Грипен“ – не всичко.

Така президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев лобира в полза на американските изтребители при гостуването си в предаването „Седмицата“ по „Дарик радио“.

„Аз цял живот съм си купувал употребяван „Фолксваген“, употребявано „Ауди“ – много хубави коли, разумен избор. Аз нямам нищо против употребяван самолет. Вместо да купуват 10 „Грипен“-а, ако купят 4-5 F-35, може би това ще е най-мъдрото решение. Какво представлява F-35 – това е един самолет, чисто нов, който сам по себе си води битка срещу 8 други самолета. Защо ви трябва „Кобрата на Пугачов“?, попита Плевнелиев. Той посочи, че пожелава успех на президента Румен Радев.

Президентската институция трабва да бъде център на баланса, а не властови център, такова мнение изрази Плевнелиев в отговор на въпроса, как ще коментира първите 6 месаца от президентството на Румен Радев.

„Успехът на президентската институция е много важен за мен. И обратното, неуспехът на президента Радев не е мой успех. За тези 6 месеца той допусна немалко грешки. Искрено се надявам да се поучи от тях“, коментира той. Според него президентската институция не трябва да е властови център, а център на баланса. „За мен също не е ясно как така българският държавен глава натиска в една посока. На българския държавен глава по никакъв начин не му отива да влияе на която и да е било обществена поръчка, още повече за милиарди“, каза Плевнелиев.

Мнението на президента Плевнелиев, по избора на нов боен самолет за ВВС е, че сме на път да направим голяма грешка, ако изберем „Грипен“. Според него основното при избора на нов боен самолет е съвместимостта с авиацията на нашите партньори.

Отгоре е Румъния, отдолу е Турция, Гърция, по-нагоре над Румъния е Полша, всички те са с F-16, всичките те са наши приятели, партньори и съюзници каквото и да стане. За разлика от Русия и Сърбия например. И с всички тях не сме съвместими. Според мен България ще вземе едно изключително недалновидно, грешно решение, при което ние отново ще посочим, че не сме с останалите си съюзници и партньори – oтново пробитите от руснаците“, коментира той.

„Вря и кипя в международните дела. Това е начинът, по който продължавам да бъда полезен на България, да представлявам България“, съобщи Плевнелиев. По думите му България категорично трябва да застане на страната на солидарността. „Аз подкрепям солидарно решение за всички държави членки и тези, които не се съобразят с решението на ЕС и на държавите членки, би следвало, по един или начин да носят отговорност“, коментира той казуса с Вишеградската четворка.

Според него, ако с Македония успеем да договорим обща история, това би било голямо постижение за българската дипломация. „Македония е държава независима, суверена, млада. Тя има собствена история. Тя има пълната свобода да си покани когото си иска и да си формира нацията както си иска. Македония по никакъв начин е трябва да манипулира българската история или нашата обща история. Самуил е наш общ цар. Самуил е велик български цар“, коментира още Росен Плевнелиев.

Източник: Епицентър.бг