Плевнелиев: Моята цел беше да бъда полезен на народа, да върша смислени неща

„Съставянето на служебно правителство и насрочване на дата за предсрочните избори е работа на новоизбрания президент Румен Радев“.

Това заяви в обръщение към нацията президентът Росен Плевнелиев.

По-рано днес от Реформаторския блок върнаха мандата и така България тръгна към предсрочни парламентарни избори.

Росен Плевнелиев обвини Бойко Борисов, че е предизвикал парламентарна криза. Въпреки всичко той изтъкна, че направил всичко по силите си, за да предотврати тази криза.

Той заяви, че причината да не иска да съставя служебно правителство не е, че не може да състави такова, а защото мандатът му изтича и не мисли за редно да излъчва той такова правителство.

Настоящият президент категорично подчерта, че е отговорен и не би допуснал да се правят експерименти.

„Аз съм отговорен човек и експерименти няма да допусна. Така разбирам задълженията си като държавен глава към нацията – да дам всичко от себе си, да отстъпя, когато е нужно, да търся добрите решения за държавата“, заяви президентът.

Той се и похвали, че е назначил две служебни правителства, които въпреки трудните ситуации са се справили добре.

„Назначих две служебни правителства, които служиха на народа в извънредно трудни времена и се справиха достойно. Гордея се с тях“, похвали се Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че никога не е имал амбиция за власт, а неговата цел е била да е полезен на народа.

„Никой не става силен, следвайки само амбицията за власт. За мен властта никога не е била самоцел. Да седна в стола на президента, за да имам огромна власт и влияние в ръцете си не бе моята цел. Заявих от ден първи, че не държа да бъда силен президент, но много държа да бъда полезен президент. За мен властта е не цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш смислени неща“, изтъкна Плевнелиев.