Плевнелиев нападна Румен Радев: На Запад е „нула“, а на Изток му зашлевиха два звучни шамара

Президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев отправи остри критики към наследника си Румен Радев.

„Трудно ми е да скрия своето разочарование от голяма част от действията му.

Аз винаги търся смисъла на съдържанието и по това, което той е свършил в последната година и половина, за съжаление мога да кажа, че това е първият български президент популист. Категорично заставам зад тази теза. Дори обръщението му отпреди няколко дни бе изключително популистко – каза, че в държавата няма алтернатива, Народното събрание е някакъв нотариат за подпечатване на чужди решения. Не му прилича на един държавен глава да поставя под въпрос основните институции в държавата. Той го прави без да му мигне окото. И същевременно да каже, че БСП не е никаква алтернатива, а алтернативата бил той, която ще изгради в следващите месеци. Донякъде тук има дори противоконституционност в действията на държавния глава – разделя нацията и принизява институциите“, каза той в сутрешния блок на БТВ.

Плевнелиев добави: „Проблемът на Радев е много сериозен аз ще го обясня дс две изречения. Първото е, че външнополитически той вече не е никакъв фактор. Нула! На Запад той няма какво да каже, няма кой да го чуе, той ще бъде формален по опорните точки. На Изток обаче е по-интересно, защото Русия му зашлеви такъв звучен шамар и то два пъти, че тука в България не остана вече и капчица съмнение, че цялото му заиграване с проруската нотка и русофилство на български народ остана без никакво покритие. Никога досега в историята на България не се беше случвало президент да отиде на официално посещение в Кремъл и там пресконференцията да е 6 минути, от които 5 минути да говори президентът Радев и 1 минута да говори Владимир Путин и то, забележете, за Бойко Борисов. Такъв звучен шамар. И като добавиме и посещението на руския патриарх в България, чукането, тропането по масата, Този акт на принизяване на българската държавност беше дпуснат от Кремъл, от кремълските медии. Този човек отива на язовир Копринка и хвали Русия, после отива на Запад и гласува санкции срещу Русия“.

Плевнелиев коментира и слухомете, че Радев ще прави партия: „Ако Радев си помисли, че той е алтернатива, се лъже. Желев, Първанов и Стоянов също опитаха да останат в политиката, но не се получава“.

Източник: Petel.bg