Плевнелиев: Няма да се предадем за Фолксваген. Ройтерс: Турция и VW финализират сделката за завода

„Докато няма подписан договор, битката не е загубена. Продължаваме да бъдем в играта”.

Това заяви в предаване Плюс-Минус. Коментарът след новините Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017) по повод борбата на България да вземе милиардната инвестиция на Фолксваген.

„На 9-ти концернът „Фолксваген” ще обяви новата си визия, новите си продукти, новата си стратегия. Говори се за пълно преначертаване. Ще бъдем там и ще имаме отново възможност да говорим с ръководството на компанията”.

„Тази битка не се води по правила и трябва да го разберем. България играе по правилата на ЕС, докато Ердоган не го прави. Това е моята голяма лична битка, защото аз обичам Германия. Давам си сметка, че концернът ще реши, но ако избере Турция, всички ще се запитат, има ли двоен морал? Битката за „Фолксваген“ не е само за икономическия интерес на Германия. Концернът е в Долна Саксония, откъдето посочват, че подкрепят демократичната опозиция в Турция“, подчерта той.

„Ако тази мегафабрика щеше да произвежда продукция за страни, извън ЕС ок, но тя ще внася коли на европейския пазар. За първи път сме на мегапазара и всички знаят, продължаваме да играем тази игра. Аз съм реалист и казвам, че Турция има своите силни страни и не играе по правилата, но ние до последно няма да се предадем. Ще разчитаме и на грешка от страна на Турция“, заяви Плевнелиев.

Ройтерс: Турция и VW финализират сделката за завода

Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител Фолксваген ще изгради новия си завод на територията. Съответното убеждение се е засилило след „изключително положителна“ среща между високопоставен представител на на компанията и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, проведена по-рано седмица, предава Reuters, като се позовава на трима източника.

Агенцията съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори по въпроса за данъците на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от един милиард евро. Германският концерн, който обмисля и България като вариант за инвестицията, не е обявил окончателното си решение, но източниците твърдят, че „Фолксваген“ е настроен положително към избирането на Турция за вложението.

Източник: 19min.bg