Плевнелиев оставя Борисов да е премиер още два месеца

Президентът Росен Плевнелиев може да остави премиера в оставка Бойко Борисов на „Дондуков“ 1 до 22 януари, пише „Труд“.

Причината, пояснява всекидневникът, е, че в конституцията не са предвидени срокове за връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство.

Няма срокове и за назначаване на служебен кабинет при неуспешна парламентарна рулетка (т.е., ако ГЕРБ, БСП и третата парламентарна партия, избрана от Плевнелиев, върнат мандатите за съставяне на кабинет).

Едва ли още в първия ден на встъпването си в длъжност Румен Радев би назначил служебно правителство, което означава, че Борисов ще трябва да почака, докато това стане факт. В най-оптимистичния вариант до края на януари.

Това е поредната от коментираните напоследък хипотези за възможното развитие на политическата конфигурация след оставката на кабинета „Борисов 2“.

Не е тайна, че ГЕРБ иска предсрочни избори възможно най-скоро. Това е и причината за питането на Плевнелиев до Конституционния съд (КС) дали може той да насрочи дата за вота. Конституционалисти са категорични, че не може и че новоизбраният държавен глава ще насрочи изборите за парламент.
Мнение:

Борисов си отиде не заради поражението на президентските избори. И не падна от власт, а се самосвали – защото усети, че оставането му на върха в настоящата ситуация щеше да освети съвсем ясно модела, който го крепи там.
Полина Паунова/ DW*

Докато чака отговор от КС, Плевнелиев даде знак, че няма намерение да бърза с връчването на мандати. В първия ден на консултациите с парламентарните партии след срещата с ГЕРБ президентът обяви, че разговорите ще продължат и следващата седмица.

Държавният глава има намерение след това да свика КСНС, където политическите формации, законодателната и изпълнителната власт заедно да потърсят път за излизане от политическата криза.

От думите му стана ясно, че съветът може да бъде свикан не по-рано от 28 ноември, а връчването на мандатите за съставяне на служебно правителство да започне от началото на декември.

Технологично Плевнелиев може да нареди служебен кабинет още преди Коледа, пояснява в разработката си авторът на „Труд“.

Няма проблем, ако Плевнелиев е назначил служебно правителство, Румен Радев да състави второ. Затова е напълно възможно сегашният президент да реши да изчака до 22 януари, а дотогава премиерът в оставка Бойко Борисов да изпълнява задълженията си./Дир.бг