Плевнелиев: Председателството на ЕС е от ключово значение за нас. Трябва ни проевропейско правителство

Президентът Росен Плевнелиев е отправил апел към политическите партии в 43-тото Народно събрание да положат всички усилия за създаването на проевропейско правителство, което да има ясни приоритети и да завърши подготовката за българското председателство на Европейския съвет през 2018 г.

Това е заявил днес Росен Плевнелиев пред журналисти, след като е участвал в церемонията по връчването на приза за политик на годината на генерал Румен Радев, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Действащият президент е разтревожен, че България има само около шест месеца, за да се включи в работата на председателската тройка на Съвета, заедно с Австрия и Естония. Той предупреди, че страната ни може да загуби своето председателство на ЕС, ако изпадне в трайна нестабилност.

Неговите притеснения са, че провеждането на „бързи избори“ може да доведе до още по-голяма нестабилност и оттам до още по-раздробен парламент, който няма да има възможност адекватно да работи.

Плевнелиев подчерта, че председателството на ЕС е от ключово значение за България и неговата подготовка трябва да приключи до юни 2017 год.