Плевнелиев: Радев и БСП имат пъклен план да обърнат геостратегически посоката на България

Провал на сделка за Ф-16 ще бъде катастрофа  за геополитическата ни ориентация и ще има драматични последици за демократичното развитие на България

Трябва да кажем ясно на Кремъл – повече нито лев за руски оръжейни системи, нито лев за корупционни енергийни проекти,  казва пред Faktor.bg президентът на България (2012-2017 г.)

Интервю на Стойко Стоянов

–  Г-н Плевнелиев, остават само дни до европейските избори, защо се провали  политическият дебат?

–  Най-лошите ми очаквания се сбъдват. Първо, ние не показахме европейски подход към предстоящите избори, а партизански. Само вътрешнополитически битки, дребнотемие, сблъсъци, подхвърляне на поредните измислени, а и не толкова измислени скандали. Не успяваме в дните преди вота – а дължим на българите един качествен дебат, поне мъничко идеи – как този ЕС да служи на обществото, как да го формираме по начин, по който да бъде полезен за националния интерес. А националният интерес е ясен  и той няма нищо общо нито с кремълската пропаганда, нито с агенти от миналото и настоящето, нито със задкулисните сценарии на който и да било. Националният интерес на България е дефиниран от Апостола на Свободата, от будителите, от възрожденците, тези, които направиха така, че свободно да развяваме българското знаме – да бъдем равни на другите европейски народи, да бъдем европейци и да имаме чиста и свята република, която не сме изградили. Такъв дебат липсва. Брюксел не е удобното извинение за националните ни провали, за липсата на идеи, за нежеланието да използваме Европейската комисия, парламент и  институции за развитието на българската икономика. Народът не получава това, което заслужава – идеи, информация, която да е ефективна, а не пропагандно филтрирана. За съжаление, ние сме там, където сме. 26 май е само след дни и си давам сметка, че изборът ще бъде да подкрепим отново по-малкото зло. Защото по-голямото зло се крие в демонстративните и видни за всички опити на Кремъл да дестабилизира, да подкопава ЕС, да постави под съмнение европейските ценности и да ни върне в 19-i век, когато Великите сили си играеха на сфери на влияние и интереси, от което България винаги е губила.

– Отсъствието на дебат и партизанските скандали ще демотивират ли избирателя, ще го направят ли по-пасивен?

– Мисля, че това е целта. Партиите отдавна разбраха, че трябва да заложат на твърдия си електорат, а цялата останала периферия, която се лута за кого ще гласува, е неконтролируема. Много хора са демотивирани, не им беше представен качествен дебат, не видяха нови идеи, а само скандали. Но в последните дни и часове аз лично имам очакването за известна мобилизация на тази периферия, която, въпреки че е отвратена, ще избере по-малкото зло. Дано българите осъзнават колко важно е да се гласува, защото в противен случай  ще изпратим голям брой евромразци и прокремълски настроени националисти и популисти в сърцето на европейската демокрация. Моят апел е всички, които са готови да водят битка за демокрацията, а тя не е перфектна, и институциите не са перфектни, но пътят на европейската интеграция е правилен –  гласувайте по съвест, защото това може да помогне проевропейските сили да имат доминираща роля пред прокремълските.

– Интригата е сведена до първия победител – ГЕРБ или БСП, какво се крие зад тези два възможни изхода?

– Условно ситуацията е такава, но всеки трябва да си даде отговор за същността на тези формации. Да си поговорим за БСП – наследник на БКП. Вероятно на изборите тя ще бъде втора, а може би и първа политическа сила. Но за мен е изключително важен един факт – БСП никога  досега, в цялата си история не се е дистанцирала от тоталитарния комунистически режим, от престъпленията, които извърши БКП –  обявиха ни за 16-а република на СССР, насила наложиха половината българи да станат македонци. Не можем да говорим за национален интерес, а да мълчим за жестоките им престъпления. Министерският съвет на България по времето на Георги Димитров и Коларов заседава на руски език, за да могат там някакви съветски полковници да разбират всичко, за да държат в подчинение българската си рая. Престъпленията на БКП са безкрайни и започват с престъплението на така наречения Народен съд – изтребен е елитът на нацията, минават през създаването на концлагери, през икономическите фалити на България, през Възродителния процес, през грабежа на данъкоплатеца чрез външнотърговските дружества, през фалита на банките през 1997 година, през банки, собственост на агенти на ДС. Безобразията са безкрайно много и БСП не се е дистанцирала от нито едно от тези престъпления. Напротив, казвам го най-отговорно – днес БСП по-осезаемо застава изцяло на прокремълски и антиевропейски позиции. Имам чувството, че тази партия се управлява от посолството на Москва в София. Опорните им точки са същите като на Външното министерство на Русия. Нещо повече, виждаме един  националистически и популистки завой, който е изцяло антиевропейски. Страшно е, ако БСП се окаже първата политическа сила на предстоящите избори.
От друга  страна, ГЕРБ е партията, която през последните 13 години доминира в политическия живот на България. Всички избори, с изключение на президентските през 2016 г., са спечелени от ГЕРБ. Съвсем нормално е там да настъпи едно ниво на инфлация и умора, защото това са нормални политически цикли. В момента предстои сблъсък на две системни народни партии – от едната страна са ГЕРБ, които са в семейството на ЕНП, и БСП, която е към семейството на ПЕС. Но ГЕРБ стоят на проевропейски позиции. Постигнаха едно много успешно европредседателство, единствените, които го оплюха, бяха Нинова и Румен Радев. Целият елит на света дойде да ни засвидетелства признание, само те останаха слепи за успеха. Така че, преди да определим победителя на тези избори, трябва да си дадем отговор – Кремъл или Брюксел.

Прочетете цялото интервю