Плевнелиев: Русия прави опити да подкопае отвътре основите на ЕС

Настоящият президент на България Росен Плевнелиев алармира, че Русия прави опити да подкопае отвътре основите на ЕС, като оказва подкрепа за ултранационалистически и антиевропейски партии.

Това заяви той в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Има много признаци за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както в други държави от ЕС. Да вземем например честите срещи, които такива националистически антиевропейски партии провеждат именно в Москва. В България на публични мероприятия на такива организации понякога се развяват повече руски, отколкото български знамена“, обезпокоително коментира той.

Росен Плевнелиев подчерта, че България в никакъв случай не е срещу Русия, но не приема настоящата и политика.

Той отхвърли твърденията, че българите били проруски настроени и искали сближаване с Москва, като изтъкна, че според социологическите проучвания 60% от тях искали страната ни да остане в ЕС.

„Това е преувеличено. Социологическите проучвания показват, че 60% от българите биха дали превес на ЕС, ако биха били изправени пред избора между него и Русия“, даде сравнение той.

Росен Плевнелиев също така и разясни всякакви съмнения относно евроатлантическата принадлежност на бъдещия президент Румен Радев.

„Румен Радев беше избран за президент на демократични и честни избори и то с впечатляващо мнозинство. Освен това Радев обяви по време на предизборната си кампания многократно и ясно своята евроатлантическа позиция“, разясни Росен Плевнелиев.