Плевнелиев: Русия се опитва да разедини Европа

Въвлечени сме в опасна и непредвидима конфронтация, твърди Плевнелиев, цитиран от БНР. Според него играта на руския президент Владимир Путин е да направи други държави зависими от Русия и уточнява, че не става дума за пълномащабна война или стрелба срещу врага.
 
Според българския президент основните инструменти, използвани от Москва, са спонсориране на популистки и радикални партии, широка пропаганда и кибератаки.
Кибератаката срещу сървърите на ЦИК миналата есен е била атака срещу българската държава и демокрацията и е много вероятно да е била направлявана от Русия, твърди Плевнелиев. По думите му, тя носи същия почерк като атаките срещу Бундестага, щаб-квартирата на НАТО и избирателната кампания в САЩ.
Тази вечер Росен Плевнелиев ще направи традиционното си обръщение към народа – преди изборите за държавен глава и националния референдум на 6 ноември 2016 г.
Обръщението на президента ще бъде излъчено в 20 часа по Българското национално радио.
Предизборната кампания за вота за президент приключва днес, а утре е ден за размисъл. Агитацията е забранена до приключване на изборния ден в неделя./Гласове