Плевнелиев: Трети мандат за Борисов е историческо постижение. Това е успех за България. Той пише история

„Трети мандат за министър-председател – това е едно историческо постижение. След като пише история, нека това да бъде успеха на българската държава“.

Така бившият президент Росен Плевнелиев коментира 3 мандат на Бойко Борисов по Нова телевизия. Той беше президент на България в периода 2011-2016 година.

„Бях най-атакуваният президент. Имаше 17 паралелни процеса на атаката срещу мен. Аз ще ги опиша в книгата, която пиша. Аз усещах подкрепата на ГЕРБ. Действах независимо и нося отговорност за всяко свое действие”, каза Плевнелиев.

Той каза относно подслушванията, че всички сме в един несъществуващ филм.

„Свободно говоря по телефона, независимо дали и как са ме подслушвали. Много се смея на моите приятели, които постоянно се чудят къде да си сложат телефона. Всички сме в един филм, който не съществува. Все пак българската държава има своите институции и те носят своята отговорност. Миналата година разрешенията за подслушване са намалели три пъти. Ако има нерегламентирано подслушване, този казус трябва да бъде разследван много внимателно с цялата сила на закона”, каза още Плевнелиев, цитиран от Епицентър.бг.

Бившият президент похвали Бойко Борисов.

„Той винаги има усет за избори и този път усетът му отново не го напуска. Той показа, че властта не е на всяка цена. Пожелавам успех на Бойко Борисов, защото той направи едно морално действие в очите на народа. А народът го върна обратно. Той показа, че ако нямаш доверието на хората, нямаш право да управляваш. Той имаше своята преценка до колко моята кандидатура би могла да бъде успешна. ГЕРБ имаха пълното право да преценят дали един втори мой мандат би могъл да бъде успешен”, каза бившият президент.

Според него Русия, Турция, донякъде Сърбия и Македония се опитват да влияят на България, а Радев е направил голяма грешка, като се е опитал да ограничи изборните права на българите в чужбина.