Плевнелиев тръгна срещу Радев и Църквата за Истанбулската конвенция: Приравняваме се с Йемен

Експрезидентът Росен Плевнелиев се скара от форума на „Капитал“ на противниците на Истанбулската конвенция.

Неприемането й ни приравнявало с Йемен, смята бившият държавен глава, съобщава „Канал 3“.

„Лъжата победи със страшна сила, лъжата и манипулацията на истината, липсваше фактологичен дебат за какво е тази конвенция“, разбунтува се Росен Плевнелиев.

„Големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ми. Апелирам към БПЦ да излезе с ясна позиция, към президента – да излезе с ясна позиция“, заяви на форума Росен Плевнелиев.

В подкрепа на тезата си, той напомни, че държави като Албания отдавна са приели Истанбулската конвенция. Плевнелиев заяви, че „потресен видял как БСП откровено се превръща в антиевропейска политическа сила“. Това се случвало не за първи път и будело притеснението му.

„Истанбулската конвенция е за това да гарантираме основни права и свободи на българските граждани. Истанбулската конвенция е за това, за да не бият българските жени. Истанбулската конвенция е за това да дадем шанс на един прогресивен документ, който утвърждава демократичните устои на българската държавност“, каза Росен Плевнелиев и призова „да бъдем достойни европейци“.

Източник: Гласове