Плевнелиев: В Турция има само Ф-16 и няма Грипен. Трябва ни Ф-16

”Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите”.

Това заяви Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 – 2017).

„Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите“, заяви Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 – 2017).

„Аз виждам геополитика в решението дали ще се купи един, или друг самолет. На източния фланг на НАТО (Румъния, Полша, Гърция, Турция) има само Ф-16 и няма Грипен. Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност,“ уточни бившият държавен глава пред Bulgaria ON AIR.

„Друг е въпросът какви са техните коментари, доколко те са доволни от тези изтребители. Ако се закупи Ф-16, ние влизаме в клуба на тези, които ще имат способности, заедно със съседите ни, да бъдат максимално ефективни, ако нещо се случи. Ф-16 е машина, на която можете да закачите възможно най-съвременното оборудване“, уточни Росен Плевнелиев.

Според него Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия.

„Но очаквам да бъде взето друго решение,“ заяви бившият държавен глава като уточни, че очаква страната ни да закупи една „бутикова система“ като Грипен, която дългосрочно няма да свърши работата, която се очаква от нея.

Източник: Фрог нюз