Почти е сигурно, че ще има кабинет „Борисов 3“, но ще има и предсрочни избори

Парламентът в този си вид е съставен от осем партии, тези на ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, Реформаторски блок, БДЦ, Партия Атака и АБВ. При евентуални предсрочни избори в следващия парламент ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотичния фронт. Останалите нямат шанс да влязат в бъдещия парламент, според прогнозите. Това ще рече, че тези партии ще направят всичко възможно да запазят 43-тото Народно събрание да си изпълни мандата докрай.

При евентуални предсрочни избори разликата между ГЕРБ и БСП е вече стопена на под 2%, което ще рече, че дори и ГЕРБ да ги спечелят ще са с около 80 депутата, колкото ще имат евентуално и БСП. Техните отрочета от Реформаторския блок е много вероятно да не успеят да преминат 4% бариера и да останат извън парламента. Това значи, че нито ГЕРБ, нито Реформаторите имат изгода от предсрочни парламентарни избори.

Каква е целта на ГЕРБ тогава?

Ако има предсрочни парламентарни избори при настоящата изборна система, то със сигурност ГЕРБ няма да имат мнозинство в парламента и ще трябва да се коалират с други партии, но изборът им ще бъде ограничен само до патриотите и евентуално ако преминат Реформаторите 4% бариера. При всички положения за ГЕРБ се очертават същите главоболия, които ги имаха и при кабинета „Борисов 2“.

Не така стоят нещата, ако бъде приета мажоритарна избирателна система при следващите парламентарни избори. Тогава според прогнозите ГЕРБ ще спечелят абсолютно мнозинство и няма да имат нужда да се коалират.

Следователно ГЕРБ е почти сигурно, че ще съставят правителство с мандата на Реформаторския блок, но само за да приемат мажоритарните избори. Веднъж, когато ги приемат и ще поискат предсрочни парламентарни избори. Тяхното оправдание ще бъде много лесно. Бойко Борисов ще каже, че изпълнява волята на народа, на онези милиони българи, които са гласували за референдума на Слави Трифонов.

Патриотите и мажоритарния вот

Големият проблем за ГЕРБ ще е да убедят Патриотичния фронт да подкрепи евентуалния кабинет „Борисов 3“. Патриотите много добре знаят, че с тях е свършено, ако се въведе мажоритарният вот. Много изчисления показват, че те или няма да имат нито един депутат или само един, двама. Затова не е изключено да ги подведат в преговорите, като им обещаят някакви компромиси при обсъждането на мажоритарния вот.

БДЦ е партията, която дори и без преговори ще подкрепи кабинет на Бойко Борисов, понеже тази партия си отива след края на мандата на този парламент. Те повече няма да могат да влязат в парламента и каквото може да намажат е по време на този му мандат.

ГЕРБ ще направят това, което искат, както винаги са го правили. Ще има ново правителство, но то ще продължи да съществува само до приемането на мажоритарния вот, който им е изгоден само на тях.

Константин Петков