Подкрепата за ГЕРБ намалява. Чрез БСП хората искат да накажат ГЕРБ и тяхната политика

Обществената подкрепа за БСП остава на същото ниво, намалява обаче тази за ГЕРБ.

Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Юрий Асланов, собственик и управител на социологическа агенция АФИС.

По думите му се усеща и спад в дела на привържениците към волята на левицата да напусне парламента. Той добави още, че от агенцията са регистрирали изравнение на силите още през ноември миналата година и от тогава до сега процесът се движи без някакъв съществен ръст в подкрепата на БСП, но се наблюдава като трайна тенденция спад към управляващата партия.

Юрий Асланов обясни, че този процес не може да се нарича стратегия от страна на БСП, защото нищо не зависи от тях.

„От края на миналата година се забеляза известно възстановяване на част от загубената през последните десетина години периферия на БСП, защото голяма част от анти-ГЕРБ настроените избиратели, а те са вече голямо мнозинство близо 70%, започват да припознават БСП макар и много слабо на този етап, като възможен инструмент за процесно-наказателен вот срещу ГЕРБ.

Тоест БСП е възможно да започне да получава подкрепа от страна и на избиратели, които не са нейни традиционни фенове, а даже обратно“, добави той.

Юрий Асланов каза още, че чрез БСП хората искат да накажат ГЕРБ и тяхната политика.

В цялостната картина гласоподавателите не виждат друга голяма сила, която може да им послужи, добави още той.

Източник: Епицентър.бг