Подводници със 154 ракети и вертолетоносач се включват в ударната армада на САЩ срещу Сирия, Дамаск крие изтребителите си при руснаците в Хмеймим

Израелската новинарска агенция Newsru.co.il съобщи нови подробности за активността на САЩ край бреговете на Сирия и за пребазиране на сирийска авиация.

Преди това The Wall Street Journal съобщи, че към бреговете на Сирия приближават двата ракетни разрушителя Donald Cook и Porter.

Сирийски медии обаче съобщават, че към Сирия приближават разрушителят Laboon с ракети „Томахоук” на борда и подводница Georgia тип „Охайо” със 154 крилати ракети на борда си.

Според информационния портал uawire.org, към операцията в Сирия може да се включи вертолетоносача Iwo Jima, който сега е в Червено море. Медията припомня, че в Средиземно море се намират също разрушителят Carney и атомната подводница на САЩ John Warner.

Британските ВВС също се активирали, като изпратили в Източното Средиземноморие въздушен танкер КС2. Западни анализатори считат, че САЩ могат да нанесат удари по цели в Сирия в близките 24 часа.

Към атаката могат да се присъединят съюзниците на Вашингтон в Близкия Изток. Израелският портал NzivNet съобщи за пребазиране на най-добрите сирийски изтребители при руснаците в Хмеймим.

Дамаск е уверен, че страните от Запада възнамеряват да унищожат сирийската авиация. Намиращата се край Дамаск 4-а бронетанкова дивизия е разсредоточена и е приведена в максимално висока готовност. Според арабската редакция на немската телевизия DW, Доналд Тръмп по всяка вероятност е взел решение да удари по ирански военни обекти в Сирия и да нанесе максимални щети по сирийската военна инфраструктура.

Превод и редакция: БЛИЦ