Поискаха украинското знаме да се вее на фасадата на Столичната община

Украинското знаме да бъде поставено на фасадата на сградата на Столичната община на ул. „Московска 33“ .

Това предложи днес на извънредно онлайн заседание на Столичния общински съвет (СОС) Грети Стефанова, общински съветник от групата на „Демократична България“.

С това ще покажем нашата съпричастност и уважение. Нашите мисли са с украинския народ и с неговата борба за свободата, но не само на Украйна, а и свободата на Европа. Нека украинското знаме застане редом с българския флаг и до знамето на Европа, посочи Стефанова.

Общинските съветници подложиха на гласуване предложението да влезе в дневния ред на извънредното заседание, на което трябва да бъде приет бюджетът на Столичната община за тази година.

„Гласуваме в нарушение на правилника, защото при извънредни заседания правилникът не позволява включването на допълнително точки“, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Предложението не беше прието и не стана част от дневния ред.

Предложението на Грети Стефанова е поредното, което идва от партийните функционери на ДБ по темата Украйна.

Вчера партията обяви, че започва консултации за оказване на военно-техническа помощ за Украйна.

А журналистът Найо Тицин внесе в Столичния общински съвет предложение, за което призова и украинското посолство – а именно бул. „Драган Цанков“ да се преименува на „Героите на Украйна“ заради намиращата се там дипломатическа мисия на Руската федерация.

В отговор се появи и контра петиция, с която се иска столичната улица „Козяк“, където се намира посолството на САЩ у нас, да се преименува на улица „Рамзан Кадиров“. Чеченският лидер е съюзник на Владимир Путин и пътува в последните дни до Украйна, за да се срещне с чеченските бойци, които се бият на страната на Русия.

В елекронния център на общината беше депозирано и предложение да се върне старото име на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, което до 1944 е било – Хитлер.

Източник: dir.bg