Политолог: ГЕРБ ще са трета политическа сила, това е новата политическа ситуация в страната

КС казва, че машинното гласуване не е пречка за осигуряването на равни избирателни права.

Това заяви политологът Слави Василев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„За мен е странно да се разделят конституционните съдии по този начин. Има много хора, които трудно биха се справили с новите технологии. Има притеснения, че има хора, които изобщо не познават този способ на гласуване“, каза писателят и политически ПР Нидал Алгафари в същото предаване.

„Да кажеш, че машинното гласуване би възпрепятствало възрастните хора да гласуват е все едно да кажеш, че внуците не могат да работят с тъчскрийн. Това е нонсенс. Всеки човек би могъл да се приспособи. Това гласуване е по-лесно от машината“, смята Алгафари.

Според Василев за младите хора е много лесно да гласуват с машина. „Машини не само, че ще има навсякъде, но и на места по няколко. Избирателите в чужбина ще бъдат доста активни“, каза той.

Алгафари смята, че в Турция избирателите също ще се справят, защото има добра организация на вота там.

„За краткия живот на 45-то НС, то успя да преобърне политическия живот в България и това е голяма промяна. Аз съм убеден, че ако ИТН са водеща политическа сила, те ще защитят предложението си за мажоритарен вот“, прогнозира Слави Василев. Той добави, че ще им е нужна широка парламентарна подкрепа.

Двамата коментираха и темата за купения вот.

„В света няма как да излезе министър на вътрешните работи и да говори по този начин, че имало едни хора, които си говорили и после имало купени македонци. Това са кьорфшеци, които са много грозни и ни злепоставят. Ако има доказателства, да ги арестуват“ обяви Нидал Алгафари.

„Румен Радев и Бойко Борисов са в постоянно съперничество. Това противопоставяне на министрите е продължение на това неразбирателство. Бойко Рашков се държи така, както българския народ очаква от него. Той казва нещата, каквито са. Мисията на служебния кабинет е да осветли истината и смятам, че се справят чудесно. Те се държат политически адекватно“, заяви политологът.

„Един министър трябва да говори с доказателства, които да дава на прокуратурата а не да слуша улицата. Утре може народът да реши да запали една или друга група от населението“, отбеляза Алгафари.

Имаше ли контролирана загуба на изборите в Благоевград?, попита водещата.

Алгафари се усъмни, че има договорка между ГЕРБ и ИТН. „По-скоро кандидатът на ГЕРБ не е успял. Не може да печелят винаги. За ГЕРБ е еднакво опасно да управляват БСП и хората на Слави“, заяви политическият ПР.

Според Василев ИТН са заявили ясно, че няма да се коалират с партиите на статуквото и ще удържат на думата си. В Благоевград наблюдаваме новата политическа ситуация в страната. Той прогнозира, че предстои покачването на гласовете на протестните партии. Нещо повече – ГЕРБ ще са трета политическа сила на изборите, прогнозира политологът.

Източник: Noini.bg