Полицаите излизат днес на протест. Не отстъпват от искането си за по-високи заплати

Полицаите излизат на протест навръх професионалния си празник. Той ще се проведе днес от 11:00 ч. пред храм-паметник „Св. Александър Невски”.

Полицаите са подкрепени от членовете на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР и от Синдиката на служителите в затворите в България.

„Ние отново няма да честваме празника на МВР“, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов по повод несъгласията с ръководството на МВР по отношението на оборудването облеклото и заплащането на полицейските служители. Очаквам хиляди протестиращи. Формата е протестен митинг срещу ниското заплащане в МВР.

„Нямаме право да стачкуваме иначе нещата щяха да седят по друг начин. Искаме незабавно увеличение на заплатите. Ние сме противници на ремонтирането на закони на парче. Точно заради това другото ни искане е за подготвянето на изцяло нов Закон за МВР. Не мисля, че няма възможности за увеличение на заплатите. Не съм фен на задочните спорове с министъра и то през медиите. Той си има негово мнение. Стартовата заплата на един нов полицай и пожарникар е 662 лева, заяви председателят на СФСМВР Валентин Попов.

Заплатите ни от 10 години почти не са мръднали. Искаме заплатите ни да бъдат обвързани с някаква социална база. Минималната заплата се е увеличила с над 50%. Средната заплата също се е увеличила с над 50%. Нашите са се увеличили с 15%“, даде пример Попов. „В отделни случаи може да има напрежение между администрацията в МВР и редовите служители. Февруари влязоха в сила последните поправки по Закона за МВР.

Получиха се странни разминавания. Някои хора започнаха да взимат по-големи заплати от хора на същата длъжност, но назначени преди 1 февруари. Един шофьор може да взима повече пари от един началник група. Аз работя в МВР от 1993 година. Мога категорично да заявя, че никой не е искал да направи реформа издъно в МВР. Това го искаме само ние. Няма как да ни употребят политически“, категоричен беше Попов.

Да се прави реформа и плановете да са само в компютъра на министъра, е смешно, изтъкна председателят на полицейски синдикат. Лашкат ни от една „реформа”към друга, смята той.

Срещаме се и обменяме мнения с всяка политическа партия, която иска да ни изслуша. Служебните министри Петя Първанова и Пламен Узунов бяха единствените, при които не е имало протести, припомни Валентин Попов.

Силно се надявам е няма да се налага да стигаме н далече. Ако не се получи, ще продължим да протестираме, увери синдикалистът.

Той е категоричен, че няма да преговарят по въпроса дали да има увеличение на заплатите.

Източник: Епицентър.бг