Половин Пирин изгоря

Половин Пирин изгоря.

Това казаха хора от региона на Кресненското дефиле, където четвърти ден гори.

Десетки години и милиони левове ще бъдат необходими, за да се възстанови изгорялата при пожара. Въпреки че в петък ситуацията бе близо до овладяване, и в съботния ден огнената стихия не бе потушена напълно. През деня се стигна и до друг пожар в район, който предизвика спиране на движението по главен път Е-79 в района на Кресна. Мярката бе заради силно задимяване в участъка, но бе свалена час по-късно.

„В голямата си част пожарът е ограничен. Няма опасност за населените места и хората. Надеждата е до края на деня пожарът да е локализиран напълно. Засегнатите площи са около 16 000 декара, от които 13 000 са залесени. Оттук нататък за гората следва почистване, което ще отнеме минимум една година. След това започват дейности по нейното възстановяване, което обаче е изключително скъпо. Нужни са около 15 милиона лева за това и поне 50 години”, обясни по Нова тв, Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

От МВР отново призоваха пътуващите да се съобразяват стриктно с разпорежданията на органите на реда, а по последната информация от властите е, че опасност за хора и населени места към момента няма.

Източник: Фрог нюз