Половината от опакованите храни в ЕС са с палмово масло

Някои от съставките на растителните мазнини са токсикогенни, а учените допускат, че имат и канцерогенни ефекти, стана ясно по време на научен форум, организиран от Европейската агенция по безопасност на храните. Съдържанието на подобни елементи е най-голямо в палмовото масло, посочват експертите.

Около 50% от опакованите храни в Европейския съюз съдържат палмово масло, показват анализите на пазара в ЕС. В магазините в България масово се продават имитиращи млечни продукти, на които не е отбелязано, че съдържат палмово масло. Проверки на контролните органи неколкократно установяват, че в някои млечни продукти съотношението на палмовото масло към млякото е много голямо. Същевременно обаче тези продукти подвеждат, че това е бяло саламурено сирене.

Неотдавна асоциацията „Активни потребители“ откри драстични нарушения при производството на някои марки сирена и занижено качество на продуктите. Експертите са тествали 36 марки сирена, при 9 от които са открити несъответствия. Подходите за фалшифициране са няколко – палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти.

За останалите 27 марки изследвани сирена се смята, че са фалшифицирани с нови методи. Единият от тях е добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене, обясни тогава д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Предлагането като сирене на млечен продукт, приготвен изцяло от немлечни съставки, е подвеждащо и дори безотговорно към потребителите и контролът трябва да зачести, коментира днес евродепутатът Момчил Неков. Държавите членки да следят за стриктното спазване на законодателството за обозначаването на продукти с палмово масло, предложи той в становище на земеделската комисия в Европейския парламент за палмовото масло. Има законодателство, което изисква обозначаване на вида на използваните съставки, но то не винаги се спазва, изтъкна Неков.

Палмовото масло намира приложение и в други сектори на индустрията. То се използва и за произвеждане на биогорива, но прекомерната му употреба води до изсичане и унищожаване на големи площи горски масиви в някои части на света. „Ниската цена на суровината привлича производството, но потребителите плащат със здравето си за това. Това е социално безотговорно. Българското бяло саламурено сирене се прави от мляко и това трябва да остане така“ заяви още Неков./Агро Новините