Полша: ЕС се превръща в пространство, в което насила се отнема свободата

Европейският съюз се превръща в пространство, в което свободата и суверенитетът могат да бъдат незаконно отнети от неговите държави-членки.

Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро заяви това на брифинг, коментирайки решението на Съда на Европейския съюз в Люксембург, който отхвърли исковете на Унгария и Полша срещу механизма за разпределение на бюджета на ЕС, едно от условията на който е държавите-членки да спазват принципите на правовата държава.

„Това, на което сме свидетели, е исторически момент на промяна на Европейския съюз от пространство на свобода в пространство, в което може да се използва незаконно насилие, за да се отнеме свободата на страните, които съставляват ЕС, или да се ограничи техният суверенитет“, каза той.

Според него въпросният механизъм е необходим „за изнудване, за промяна на демократичните решения по начин, по който иска Брюксел, а не полските избиратели“.

Според министъра днешната дата ще остане тъмно петно в историята на ЕС. „Ще се води битка. Полша ще участва в тази битка. Няма да позволим демокрацията и суверенитетът да ни бъдат отнети“, добави той.

През март миналата година Полша подаде иск в Съда на Европейския съюз, като се оплака, че връзката между отпускането на средства от европейските фондове и принципа на зачитане на върховенството на закона не съответства на основните договори на ЕС.

Според полската страна подобни решения нямат правно основание в договорите, представляват намеса в правомощията на държавите-членки и нарушават правото на Европейския съюз, а изплащането на средства от бюджета на ЕС следва да зависи единствено от изпълнението на обективни и конкретни условия, които ясно произтичат от правни разпоредби.

Съмненията на Полша бяха споделени от Унгария, която подаде жалбата си едновременно с Полша.

Жалбата на полското правителство до Съда на ЕС се отнася до споразумението, прието през декември 2020 г. Тогава лидерите на ЕС се споразумяха за многогодишен бюджет на общността, фонд за възстановяване и механизъм за разпределяне на бюджетите на ЕС между страните от общността, като се отчита зачитането на върховенството на закона от тяхна страна.

Съгласно новите правила плащанията от бюджета на ЕС могат да бъдат спрени за държави от общността, когато се потвърди нарушение на принципите на върховенството на закона.

Източник: Actualno.com