Полша: Трябва да оказваме още по-голям натиск върху Путин и да наложим нови санкции на Русия

Полското правителство призова срещу Русия да бъдат въведени нови санкции, които да засилят упражнявания върху нея икономически натиск и да я принудят да сложи край на нахлуването си в Украйна.

Това предаде ДПА.

„От наша гледна точка седми пакет със санкции трябва да бъде одобрен възможно най-скоро. Трябва да продължим да оказваме натиск“, заяви говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина пред в. „Велт ам Сонтаг“ преди срещата в понеделник в Люксембург на външните министри на страните от Европейския съюз.

„Продължаваме да работим по този въпрос, разполагаме с подкрепата на нашите балтийски партньори и се надяваме, че и останалите европейски страни ще се съгласят срещу Русия да бъдат въведени по-строги санкции“, каза още Ясина.

Полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач каза пред „Велт ам Зонтаг“, че шестият пакет санкции „сериозно засегна Русия. Все още не сме успели обаче да отслабим достатъчно Путин и неговата военна машина. Нужни са още и по-строги санкции“.

Полша предлага приемането на седми санкционен пакет, каза още Пшидач и изтъкна: „Трябва да координираме действията си на европейско ниво“.

В отговор на въпрос какво би могъл да съдържа евентуалният седми пакет санкции на Брюксел срещу Москва, Пшидач каза: „Искаме напълно да спрем европейския технологичен износ за Русия“. Освен това ЕС трябва да „предприеме по-сериозни действия срещу руската пропаганда и канали за дезинформация“, подчерта полският представител.

Двадесет и седемте страни членки на ЕС приеха шестия санкционен пакет срещу Русия в началото на този месец. Той включва петролно ембарго, забрана на руски медии в Европа и изключване на най-голямата банка в Русия, „Сбербанк“, от системата за международни разплащания СУИФТ.

Източник: Факти